Potatissallad finns i en mängd varianter men jag har fastnat för Niklas Ekstedts "Potatissallad med vitkål och örter". För att den är god men också för att jag vet hur nyttigt vitkål är. Mycket C- och A-vitamin, kalium och antioxidanter. Vitkål
är bra för immunförsvaret och bakteriedödande.
4 portioner
1 kg färskpotatis
½ vitkålshuvud
2 dl blandade örter: persilja,
dill, körvel och timjan
några salladsblad
2 schalottenlökar
1 dl olivolja
2 ½ msk balsamvinäger
1 msk kapris
1 dl yoghurt
salt och peppar
Koka potatis. Riv vitkål grovt
på rivjärn och blanda den med potatisen. Grovhacka örterna och rör ner i potatisen tillsammans med hackade salladsblad.
Sås: Strimla löken. Häll över olivolja, balsamvinäger, kapris, yoghurt och smaksätt med salt och peppar. Häll såsen över potatisen och blanda ihop.
Här är fler recept på potatissallader
Potatissallad med kapris och örter
Enkel sallad som passar till den grillade köttbiten.
600 g varm nykokt färskpotatis
10 cm purjolök
20 blad basilika
½ knippe bladpersilja
1 dl rostade pinjenötter
1 l blandad sallat
2-3 dl oliver av olika slag
2-3 msk kapris
Rivet skal från 1 citron
2-3 msk olivolja
Salt och peppar
Skär potatisen i bitar och skiva purjolöken tunt. Finhacka örterna och rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Blanda allt och smaka av med salt och peppar.
Citronpotatis
En enkel potatisrätt som passar till kryddiga korvar.
8-10 potatisar
olivolja till stekning
4 vitlöksklyftor
1 tsk finhackad färsk rosmarin
saften och rivet skal från 1 citron
salt och peppar
bladpersilja
2 dl oliver
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Stek den gyllenbrun i lite olivolja i en stekpanna. Finhacka vitlöken och rosmarinen och riv citronskalet och pressa ur saften. Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Blanda ner hackad bladpersilja och oliver innan servering.
Fransk potatissallad
Koka några extra potatisar och använd till en sallad dagen efter.
6-8 kokta kalla potatisar
1 rödlök
4 msk cocktailkapris
2 msk repad färsk timjan (förslagsvis citrontimjan)
1 msk hackad bladpersilja
Dressing
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk fransk dijonsenap
4 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar
Blanda ihop dressingen. Skala och skiva potatisen. Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg upp potatisen på ett fat och toppa med lök, kapris, timjan och persilja. Ringa över dressingen och låt stå och dra en stund innan servering.