Per Ove Lind har skrivit flertalet böcker i detta ämne. Maten som botar utkom redan 2001 men nu är den omarbetad, uppdaterad och illustrerad i färg.
Det varvas näringsfakta om olika livsmedel med recept och tabeller. Boken bygger på den senaste forskningen inom mat och hälsa. Ett intressant kapitel är Maten som botar i framtiden. Mat som botar idag är inte statiskt. Förhållanden ändras snabbt. Till exempel kan tillgång på livsmedel ändras och därmed också priserna.
Vi svenskar äter minst bönor och ärtor i hela världen. Dessa livsmedel ger oss högvärdigt protein på ett mycket billigare sätt än när vi äter kött och dricker mjölk. Eftersom både bönor och ärter dessutom är resurssnåla antar experter att de utan tvivel tillhör framtidens föda.
Här är ett recept ur boken:
Feta- och melonsallad med granatäpple och lime
4 pers
1Galiamelon
1 Orangeflashmelon
¼ vattenmelon
2 lime, skal och saft
1 ask babyspenat
100 gram fetaost
1 dl rostade cashewnötter
1 granatäpple
½ röd chili
1 dl myntablad
Gör fina kulor av melonen och lägg i en skål. Riv ner limeskal och pressa över saften. Vänd ner spenaten, dela fetaosten och strö över den tillsammans med rostade cashewnötter och granatäppelkärnor. Skiva över lite chili och vänd ner myntabladen. Gott till allt.