- Det behöver inte vara så att noll procent i löneökning är bäst i ett samhällsperspektiv. I stället kan en viss löneökningstakt göra så att människor spar lite mindre och vågar konsumera mer, vilket kan bidra till en rimlig efterfrågan så att konjunktursvackan blir grundare och mer kortvarig än annars, säger Daniel Lind.
Om LO har rätt i att en löneökning med 2,5 till 3,5 procent per år under de kommande åren är möjlig vill han dock inte uttala sig om.
- Det är för tidigt att identifiera löneutrymmet för de kommande åren med tanke på att ekonomin är så osäker. Men jag tycker LO:s åsikter ger ett intressant perspektiv med tanke på arbetsgivarnas utspel där de säger att det finns noll procent i det centrala löneutrymmet.
Varför är det intressant?
- Därför att vi i grunden arbetar med högst politiska frågor och nu säger arbetsgivarna att det bara finns utrymme på lokal nivå. Men de har ju i alla tider velat bestämma hur mycket lön som ska betalas ut och vilka som ska ha den. Det här är en ideologisk ståndpunkt som de haft i alla tider och som de nu för fram i tider av kris då man använder människors otrygghet, för att flytta fram sina positioner.
Daniel Lind påpekar att Unionen nu befinner sig i en demokratisk process där man diskuterar inriktningen på avtalskraven.
- Och där är självklart det ekonomiska läget en viktig pusselbit att ta hänsyn till.