I det pressade läget som de känner av på Arbetsförmedlingen tror Hans Tydén att studier och genomgångsyrken som restaurang och handel är något att satsa på för den som går osäkert eller utan jobb.
- Det är alltid folk som byter och slutar inom restaurang- och handelsbranscherna så det är bra att ha extra koll där om man söker jobb. Framtidens yrken som garanterar jobb är läkare och specialister inom flera områden - som förutom vård - är ingenjör, teknik och IT.
Så vill man ha jobb efter utbildning är det områden som han tror på.
- Vi har flera pensionsavgångar i dessa branscher och när arbetstillväxten sedan drar uppåt, när finanskrisen avtar, så kommer det att behövas folk här. Men visst, även dessa branscher kommer att drabbas till en början.
Han menar också att utbildning är lägligt när det gäller att tänka långsiktigt och att gå mot strömmen för att nå toppen.
- I början av IT-kraschen gick alla IT-utbildningar sämre. Det märks nu i statistiken att det är varsel på gång även där men de klarar sig nog som helhet hyggligt. Årsgenomsnittet för IT-branschen har gått plus under året och de är inte lika drabbade som andra.
Industrikrisen påverkar data och teknik men Hans Tydén tror att det finns långsiktig potential. Yrken som tar tid att studera till och branscher som har stora pensionsavgångar i framtiden, trots att det ser mörkt ut just nu, är bra att satsa på.
- En del arbetssökande letar sig nu till branscher som inte ser nattsvarta ut. Jordbruk och livsmedel är ännu relativt oberörda men det kan komma att bli överskott på sikt där med.
Områden inom den offentliga sektorn kommer även påverkas senare eftersom kommuner och landsting försvagas av arbetslöshet och lägre skatteintäkter.
- Vi kan konstatera att inte hela arbetsmarknaden gått ner av denna importerade kris och kroniska bristyrken är läkare och specialister men siffrorna på arbetslösa har gått hårt upp och det kommer de nog att göra ett tag.