Av de manliga cheferna anser 21 procent att deras kvinnliga kollegor på arbetsplatsen i regel har lägre löner. Bland kvinnorna är den andelen 17 procent.
På frågan om denna skillnad beror på diskriminering svarar de flesta att de inte vet. En högre andel av männen svarar ja, medan en större del av kvinnorna svarar nej.
I regel brukar inte män vara mer uppmärksamma på könsdiskriminering. I detta fall kan skillnaden i svaren möjligen bero på att de manliga cheferna helt enkelt har mer kunskap om de faktiska lönerna. De flesta av dem uppger att de själva har uppdrag att sätta löner.
35 procent svarar "män" på frågan om vilka som har bäst möjligheter att få höga chefsjobb. Endast 4 procent svarar att det är kvinnor, medan de flesta inte tycker sig se någon skillnad.
På frågan om vilka som får mest kompetensutveckling är det 15 procent som svarar "män", medan 4 procent anser att det är kvinnor. Här är det ingen skillnad i svaren från män och kvinnor; däremot tycks det som att orättvisor uppfattas oftare av Positionsläsarna i Stockholm än av de i Övre Norrland.
Stockholmarna är generellt mer kritiska till jämställdhetsarbetet på sina företag, medan smålänningarna verkar mest positiva.
- Stockholm skiljer oftare ut sig, konstaterar den enkätansvarige på Novus Opinion.
De svarandes ålder gav inte så stort utslag i denna enkät, förutom att de äldre verkar mer toleranta i synen på föräldralediga män.
"Fjolliga" svarar 7 procent av de yngre, att jämföras med 1 procent av de äldre, och genomsnittet blev 3 procent.
"Moderna" anses de pappalediga av 11 procent, och "helt vanliga" svarar 76 procent.
På frågan om det finns ett motstånd mot att anställa kvinnor i fertil ålder, svarar endast 5 procent ja. Här har tydligen en del kvinnor egna erfarenheter, för en något större andel av dem ser detta som ett problem, i synnerhet de yngre.
Slutligen anser drygt hälften av läsarna att jämställdhetsarbetet i stort fungerar bra på deras arbetsplatser. De som tycker att det är "dåligt" utgör endast en tiondel.
1 050 personer svarade på enkäten, som bearbetats och analyserats av Novus Opinion.
Fotnot: Position är Kollegas systertidning om ledarskap. Du som är medlem i Unionen och har en ledande befattning på din arbetsplats kan få tidningen.