Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

$uperclass

Hur den nya globala makteliten styr världen. Översättning: Margareta Eklöf. Leopard förlag.
Lars Sköld Publicerad

$uperclass omslagAntalet är ca 6 000, till alldeles övervägande delen män. Eftersom världens befolkning uppgår till ungefär 6 miljarder är de en på miljonen. David Rothkopf har kartlagt männen som regerar den globala världen.

Till skillnad från tidigare eliter är rörligheten i gruppen större. Många finansmagnater har kastats av finanskrisens chockvågor. Ärvda titlar och förmögenheter räcker inte längre för att kvala in i superklassen. I stället handlar det om att sitta i spetsen för finansinstitutioner, statsapparat och militärmakt, i synnerhet de amerikanska. George W Bush tar det definitiva steget ut ur gruppen den 20 januari, medan Barack Obama samtidigt befäster sin ställning.

En stor del av bokens förtjänster ligger i detta dynamiska perspektiv och insikten att enbart marknaden inte klarar alla problem. Detta och insikten att det inte existerar någon konspiration där någon eller några pekar med hela handen i hemliga rum. Men eliten har gått på samma elituniversitet och delar samma grundläggande värderingar. Det räcker för att vissa lösningar på ekonomiska, sociala och politiska problem föredras medan andra avvisas. Superklassens grundläggande problem är att få legitimation för sin ställning. Då räcker det inte att till varje pris roffa åt sig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.