- Resonemanget när vi diskuterat det här är att en obligatorisk a-kassa kanske inte är rätt väg att gå. Det vi menar är den sänkning med en 50-lapp som lades fram i höstbudgeten. Det är alltså inte tal om att sänka ytterligare med någon hundralapp eller så, säger Karolin A Johansson, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
Till TT säger dock Fredrik Reinfeldt att han kan tänka sig att sänka avgiften ytterligare, beroende på om det finns budgetutrymme.
Inger Lindström, chef på Unionens a-kassa, tycker att en lägre avgift är bra. Men framför allt tycker hon att försäkringen ska vara uppbyggd så att folk tycker att det är värt att betala för den.
- Det vi skulle vilja är att avgiften inte vore så föränderlig. Att inte veta från en månad till en annan hur hög avgiften ska vara är ett orosmoment tycker jag, säger Inger Lindström.
Sedan avgifterna kraftigt höjdes vid årsskiftet 2007 har Unionens a-kasseavgift sjunkit till 214-216 kronor per månad, mot tidigare över 300 kronor.
- Vi tycker att avgiften ska vara i den nivån att fler tycker att det är värt att försäkra sig, och att fler har råd. Men man måste också se över regelverket, säger Inger Lindström.
Från och med juli nästa år ska avgiften alltså sänkas med ytterligare en femtiolapp per månad enligt budgeten. Samtidigt räknar man med högre arbetslöshet, vilket i sin tur påverkar avgiften uppåt.
- Ja, det är en stark koppling. 33 procent av summan vi betalar ut i ersättningar till arbetslösa varje månad ska vi betala till staten i arbetslöshetsavgift.
Kan det bli fråga om en höjning av avgiften?
- Vi har konstaterat att vi har legat lite högt, beroende på låg arbetslöshet. Därför har vi bestämt oss för att behålla samma avgift nästa år. Skulle det bli samma situation som i början eller mitten av 90-talet, att arbetslösheten stiger från månad till månad, har styrelsen fått mandat av stämman att höja avgiften.