Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

G. A. Reuterholm Den gråtande diktatorn

Prisma
Lars Sköld Publicerad 14 oktober 2008, kl 17:00

Den gåtande diktatorn J Chrispinsson omslagNär Gustav III mördades i mars 1792 såg kungens bror hertig Karl (sedermera Karl XIII) till att bli brorsonens Gustav IV Adolfs förmyndare till dennes 18-årsdag i november 1796. Karl var emellertid mera intresserad av kvinnor och andesvärmerier än av regeringsbestyr. För sådant slit inkallade han sin gode vän friherre Gustav Adolf Reuterholm. Trots en blygsam formell befattning blev denne i praktiken diktator under drygt fyra år. Frågan är väl om någon statsmannagärning i Sverige, utom möjligen Göran Perssons (inte förre statsministern utan Erik XIVs rådgivare), utlöst så mycket spott och spe från eftervärlden. I Nordisk familjeboks uggleupplaga från början av förra seklet kallas Reuterholm fåfäng, despotisk och hämndgirig.

Kulturjournalisten John Chrispinsson försöker i den här boken att förstå Reuterholm och hans tid, en mycket svår uppgift. Chrispinsson är inne på ett viktigt spår när han konstaterar att Reuterholm förenar två motsatta strömningar under 1700-talet både upplysningstidens rationalitet och förnuftstro, men också underströmmar av frimureri, andeskådande och alkemi. Inga frågetecken rätas väl ut till utropstecken med Chrispinssons bok, men han ger läsaren inblickar i en mycket komplicerad personlighet i en komplicerad tid.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.