Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skepsis mot regeringens a-kasseförändringar

Det är visserligen positivt att man vill sänka avgifterna till a-kassan, men skillnaderna mellan dyr och inte lika dyr a-kassa blir större om inte alla får del av 50-lappsreduceringen. Det menar Peter Schönefeld, kanslichef på a-kassornas samorganisation.
Linda Svensson Publicerad

I höstbudgeten presenteras flera förändringar av a-kassan. Igen. Fler ska lockas att gå med, vilket blir extra viktigt när man väntar sig en lågkonjunktur och ökad arbetslöshet. Runt 175 000 personer räknar arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ska gå med tack vare förändringarna nästa år. En siffra som Peter Schönfeld tar med en nypa salt.

- Det är väldigt svårt att säga. Det som har hänt de här senaste 1,5 åren är att a-kassorna har tappat en halv miljon medlemmar. Även ett normalår, alltså före 2006, har 70 000-80 000 personer lämnat a-kassorna för att man blivit sjuk, pensionerats eller flyttat utomlands. Men fler har gått med. Nu har färre gått med. Det är svårt att säga hur det blir framöver.

Förutom en sänkning av avgiften med en femtiolapp ska inträdeskravet förändras. Det ska alltså bli lättare att gå med i en a-kassa.

- Det är det enda som är odelat positivt med förslaget. I dag är det onödigt krångligt. Man ska ha jobbat minst 17 timmar i veckan i fyra veckor under en ramtid av fem veckor. Och det har krävts närvaro, så vård av sjuka barn kan ha gjort att man inte har rätt att bli medlem i en a-kassa. Kommunal hade uppemot 10 000 som fick inträde i förbundet men inte i a-kassan. Så det är en bra och viktig förändring, säger Peter Schönefeld.

Hur avgiftssänkningen kommer att se ut och vilka konsekvenserna blir har inte samorganisationen hunnit titta på. Men Peter Schönefeld medger att ingen kan tycka att det är negativt att det blir billigare.

Han tycker också att det är bra att regeringen har klargjort hur man ser på ett a-kasseobligatorium, det vill säga ett tvång att gå med i en a-kassa. I budgeten skrotas förslaget.

- Vi anser att det viktigaste är att göra medlemskapet attraktivt, så att fler vill gå med.

Inte heller inför de här förändringarna av a-kassan har regeringen hört efter med a-kassorna hur de vill förändra försäkringen. De har visserligen fått lämna remissvar på förslagen, men några samtal innan har inte förts.

- Vi har förutsett mycket av det som har hänt, bland annat att så många skulle träda ur försäkringen. Regeringens förslag hittills har inte varit riktigt färdigtänkta. Att få tillbaka en halv miljon medlemmar är inget man gör i en handvändning. Många har i dag dåligt skydd vid arbetslöshet, och det är de som blir arbetslösa som får ta smällen. Det får man ändå tillskriva regeringens politik. Det hade kunnat bli bättre lösningar om man hade pratat med oss först. I förslaget som finns nu är de ändrade inträdeskraven bra. Annars är det lite lapptäcke och lite tillfälligt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.