Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ta raka vägen till jobbet!

Se till att ta raka vägen till och från jobbet - annars kan du bli snuvad på försäkringspengar om olyckan är framme. Så fort du avviker det minsta från din vanliga färdväg riskerar du att gå miste om arbetsskadeförsäkringen.
Johanna Rovira Publicerad

Gå direkt till jobbet utan att passera gå. Eller dagis, eller hundvakten eller den där lilla butiken på hörnet som säljer nymalet morgonkaffe, om det innebär att du måste göra minsta lilla avstickare från din vanliga väg till jobbet. Råkar du ut för en olycka på väg till och från jobbet täcks du av försäkring om något skulle hända - men väjer du av för att köpa kaffe vill Försäkringskassan slippa betala om du skadar dig.

Som mannen som snubblade åt fel håll. Han kom på att han glömt glasögonen hemma och eftersom han inte kunde jobba utan dem, vände han om och snubblade på sin egen tröskel och slog sig illa.

Dessvärre snubblade han inåt och gick miste om ersättning för arbetsskada. Hade han i stället snubblat utåt, hade det varit en annan femma, ansåg Försäkringskassan.

En annan man skulle slänga soporna på vägen till jobbet. Men eftersom sopnedkastet låg en trappa upp gick han miste om ersättning. Han hade avvikit från färdvägen, enligt Försäkringskassan.

- Försäkringskassan kan ha en väldigt strikt och restriktiv tolkning av vad som anses vara färdvägen, säger Tom Aspengren, jurist på LO-TCO rättsskydd.

- Vi anser att lämna barn på dagis, till exempel, inte ska betraktas som avvikelse från färdvägen, eftersom du behöver lämna barn för att kunna jobba och eftersom det är utanför föräldrarnas kontroll var man får dagisplats.

- Men det går att göra olika tolkningar av rättsläget och det finns inga garantier för att man får ersättning om man skadar sig på väg till förskolan, säger Tom Aspengren.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.