Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken vill ha längre uppsägningstider

Inom kort börjar förhandlingarna om ett nytt huvudavtal på allvar. Det är PTK, LO och Svenskt Näringsliv som ska försöka komma överens om en modern efterföljare till det 70 år gamla Saltsjöbadsavtalet.
Göran Jacobsson Publicerad

I slutet på våren kom parterna överens om att börja med ordentliga förhandlingar. Tidigare hade de bara fört samtal om möjligheterna att förhandla. Före semestern gjorde centralorganisationernas företrädare upp om mötesdagar och upplägg. Tisdag 19 augusti startar förhandlingarna.

Tidigare har PTK:s förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt berättat att en partssammansatt huvudavtalsnämnd som ska ta ställning till vad som är god sed på arbetsmarknaden, och medlare i varje bransch kan bli delar i ett nytt huvudavtal. Andra delar kan vara rehabiliteringsförsäkring, längre och arbetsfri uppsägningstid och i gengäld gemensamt förespråka sänkta arbetsgivaravgifter.

Förhandlingarna kommer att gå hand i hand med den statliga utredningen om EU-domarna som rör arbetsrätten, säger Lars-Bonny Ramstedt, Unionens och PTK:s förhandlingschef.

Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth har regeringens uppdrag att reda ut vilka konsekvenser EG-domstolens beslut i Vaxholms-, Rüffert- och Luxemburgmålet får för svensk lagstiftning.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh har sagt att ett nytt huvudavtal inte kan undertecknas innan Stråths utredning är klar. Lars-Bonny Ramstedt är inte riktigt lika bestämd. Han tänker sig att förhandlingarna och utredningen utvecklas parallellt och parterna kommer att ha god insyn i utredningsarbetet bland annat genom att de finns med i utredningens referensgrupp.

Claes Stråth berättar att utredningen om EU-domarnas konsekvenser för den svenska lagstiftningen går planenligt. Siktet är inställt på att vara klar i mitten på december.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.