Vinnare av en kvarn är Åke Hedlund i Arboga och Ann-Sofie Roslan i Västerås. Grattis!
Borlottibönor har en mild, söt, aromatisk och fyllig smak och krämig konsistens. Den är ljust brun till färgen och rik på protein och kostfiber men fattig på fett. Borlottibönan är en delikatess och en klassiker i det italienska köket. Speciellt älskad sägs den vara i Venedig, där man kan köpa både torkade och färska borlottibönor
Den har lite mjukare konsistens än kidneybönan. Bönorna är mycket goda i sallader, soppor, pastarätter, grytor, gratänger och risotto. De är också goda som de är, kalla tillsammans med olivolja och eventuellt lite vinäger.
Näringsvärde per 100 g |
Energi | 1400kJ/335 kcal |
Protein | 23 g |
Kolhydrat | 45 g |
varav sockerarter | 1,9 g |
Fett | 1,5 g |
varav mättat fett | 0,2 g |
Kostfiber | 16 g |
Natrium | 6 mg |
Fosfor | 425 mg 53% |
Järn | 5,5 mg 39%* |
Magnesium | 184 mg 61%* |
Kalium | 1530 mg 46%* |
Zink | 2,8 mg 19%* |
*% = RDI (Rekommenderat dagligt intag) |
Åke Hedlund i Arboga och Ann-Sofie Roslan i Västerås vann var sin kvarn.