Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Bönor passar till det mesta

Att byta ut kött eller fisk mot bönor och linser kan vara till fördel för både plånbok och hälsa. Dessutom är bönor och linser resurssnåla. I stället för att kräva gödning tillför de kväve till jorden under sin tillväxtperiod.
Åsa Frisk Publicerad
Sallad med kidnebönor och ruccula

Här är exempel på olika bönor och tips på hur man tillagar dem.

Kikärter

De har en söt och lite nötaktig smak. Kikärtan passar särskilt bra till kyckling och kryddstarka korvar. Annars är det ju något som ingår i hommus och falaflar.

Så lagar du: blötlägg i 8 timmar. Koka i saltat vatten ca 45 minuter tills de är riktigt mjuka. Kikärter klarar frysning galant.

Kidneybönor

Namnet har de fått av att de till formen påminner om en njure (kidney på engelska). De har en mild och söt smak. Sägs vara en bra nybörjarböna. Efter kokning håller de formen fint och passar i chiligrytor samt sallader. Men de kan också mixas till en god smörgåspastej eller bönsalsa.

Så lagar du: blötlägg i 10 timmar. Koka i saltat vatten cirka 60 minuter.

Adzukibönor

I Japan och Kina används dessa till desserter. Håller formen fint, men skalet är rätt hårt och bönorna passar därför bäst i blandade rätter. Blanda bönorna i kokt ris eller i sallader. I syrliga rätter kan skalet bli segt så blanda ner dem precis före servering. Gamla adzukibönor kan bli beska så använd dem snabbt.

Så lagar du: blötlägg i 8 timmar. Koka bönorna i lättsaltat vatten cirka 20 minuter.

Sojabönor

Eftersom den innehåller mycket protein av bra kvalitet är den basmat i stora delar av världen. Den innehåller något mer fett än andra bönor. Många studier tyder på att protein från sojabönan skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. För bönälskare som gillar mycket smak passar sojabönan utmärkt. Annars äts den ofta i form av tofu, tempeh, natto eller miso.

Så lagar du: blötlägg i 10 timmar. Koka i saltat vatten 1 ½ - 2 timmar gärna med en klyftad gul lök och lagerblad.

Mungbönor

Nära släkt med den gröna ärtan. Eftersom skalet är rätt segt håller mungbönan formen efter kokning men passar inte till puré eller mos.

Så lagar du: blötlägg i cirka 8 timmar. Koka i lättsaltat vatten i cirka 12 minuter tills de är riktigt mjuka.

Black eye-bönor

Dekorativ i sallader och piggar upp pastarätter. På svenska kallas den böna på engelska ärta. Kanske för att den är ovanligt mjäll med en fin ärtig smak som ofta tilltalar nybörjare.

Så lagar du: blötlägg i 8 timmar. Koka i saltat vatten cirka 20 minuter.

Svarta bönor

De är bland de järnrikaste men också rik på andra mineraler och vitaminer. Används ofta i Brasilien där den är basen i vegetariska röror och fläskgrytor. Svarta bönor är lite söta i smaken och matchas med fördel av både lime och chili.

Så lagar du: blötlägg i 8 timmar. Koka i saltat vatten cirka 40 minuter. För ljusa rätter kan det vara smart att skölja de kokta bönorna i lite kallt vatten så behåller övriga ingredienser sin fina färg.

Stora vita bönor

Kär böna har många namn: smörböna, limabönor och jumbobönor. Koka hellre stora vita bönor en aningen för mycket än för lite. Annars kan de bli en tuff match för magen.

Med rätt kokning blir de smöriga i konsistensen med mild mandelliknande smak. Goda med en enkel dressing eller i sallader och grytor.

Så lagar du: blötlägg i minst 8 timmar. Koka i lättsaltat vatten cirka 1 timme.

Röda linser

Eftersom de är skalade är de snällare mot magen än andra linser. Det mesta av den röda färgen försvinner vid kokning.

Så lagar du: behöver inte blötläggas. Koka i saltat vatten cirka 10 minuter. I syrliga grytor tar det längre tid.

Gröna linser

De har skalet kvar och håller formen bra. De har en kraftig smak. Om du använder mycket vitlök och kryddor kommer de till sin rätt.

Så lagar du: koka i saltat vatten cirka 30 minuter, gärna med en klyfta gul lök och ett lagerblad. Blötlägg gärna någon timme så kokar linserna snabbare.

Källa: Risenta och Saltåkvarn.

Fakta

God bönsallad:

  • 1 burk kidneybönor
  • 1 näve ruccula sallat
  • saft från en citron
  • 3-4 msk olivolja
  • vitlök
  • salt och peppar
  • parmesanost

Blanda saften från citronen med olivoljan. Pressa i vitlöken, salta och peppra. Vänd ner kokta kidneybönor och ruccolabladen. Strimla parmesanost över.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.