Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så får du ett lönsamt företag med friska medarbetare

Det lönar sig att ha friska medarbetare. Forskare vid olika universitet har i tre års tid samlat fakta och tagit fram ett recept för friskare företag. Men det finns ingen quickfix - långsiktighet är en förutsättning för att det ska fungera.
Johanna Rovira Publicerad

Hälsa och framtid är ett forskningsprojekt som i stället för att fokusera på ohälsa, försökt luska ut vad som kännetecknar företag med friska medarbetare. Projektets fyra delstudier visar att det finns skillnader inom arbetsorganisationen som påverkar hälsan positivt.

Forskarna, som kommer från Uppsala universitet, Karolinska institutet och Stockholms läns landsting, jämförde företag där långtidsjukfrånvaron var i genomsnitt tre gånger lägre, med företag som hade genomsnittlig sjukfrånvaro. Forskarna fann en del gemensamma faktorer hos de friska företagen:

- Det finns ett utvecklat stöd för ledarna på de friska företagen, berättade Magnus Svartengren, professor vid KI, vid ett seminarium.

- Man tycker det är bra för företaget att medarbetarnas kompetens utvecklas generellt även om det inte har direkt betydelse för verksamheten, och man har högt i tak. Om någon inte håller med ser man inte det som något negativt utan något som kan utvecklas. De friska företagen har mer pejl på medarbetarnas problem och det finns upparbetade sätt för hur man jobbar med frågorna.

Möjligheten att få bestämma själv trodde forskarna själva skulle vara större i de friska företagen, men det visade sig att handlingsutrymmets storlek inte hade någon betydelse. Det som däremot var viktigt var tydlighet om var gränserna går. En annan intressant iakttagelse är att företagens syn på hur många anställda chefen kan ha ansvar för skiljer sig från 16 på ett friskt företag, till 20 på ett genomsnittligt och 25 på ett företag med hög sjukfrånvaro.

 - Alla de här faktorerna hänger ihop, det går inte att välja ut bara en faktor och satsa på den. Att få friska medarbetare kräver mödosamt arbete över tid, sade Magnus Svartengren.

- Egentligen är det vi kommit fram till vanligt sunt förnuft, men sunt förnuft är inte så vanligt, sade Eva Vingård, från Uppsala universitet.

- Jag är lite rädd för att företagarna ska tycka att det här inte passar in i kvartalskapitalismen. Det här är arbete som tar tid.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.