Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Läsarnas recept på buffémat

Åsa Frisk Publicerad
salladsbestick i trä samt bokomslag Ulrikas bästa GI-mat

Boken Ulrikas bästa GI-rätter går till Gunilla Westin från Piteå som brukar bjuda vänner på bufferätter.

- Det är alltid väldigt uppskattat, säger Gunilla.

Här kommer hennes bidrag till tävlingen.

Paj med fetaost, oliver och ruccula

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 2 msk creme fraiche
  • ½ tsk salt

Fyllning

100 gram fetaost, 4-6 coctailtomater, 10-12 oliver, 1 knippe fräsk rucculasallad, 1 msk färsk timjan, salt och peppar, 2-3 ägg, 2 dl mellangrädde

Ugn 200 grader

Gör så här:  Blanda alla ingredienser till degen, nyp ihop eller kör den i matberedare. Tumma ut pajdegen i en form och ställ kallt en stund innan gräddning.

Skär fetaosten i kuber, dela tomaterna, kärna oliverna och blanda alltsammans med ruccolasalladen. Krydda med timjan, salt och nymald peppar. Fördela fyllningen i pajskalet, vispa ägg och grädde och slå det över pajen. Grädda 20-30 minuter.

Blomkålssallad

  • 500 gram riven färsk blomkål
  • 75 gram tärnad västerbottenost
  • 1/3 strimlad purjolök

Blanda och häll över 1 msk citronsaft, 1 msk vatten, 2 msk rapsolja. Smaksätt med örtsalt, curry och svartpeppar

Frisk äppelsallad

Blanda hackade äpplen, skivad bladselleri, strimlad purjolök, hackad paprika, grovhackad persilja. Häll över lika delar äppelcidervinäger, socker, vatten och olja.

Potatissallad

  • 6-8 kokta tärnade potatisar
  • 1/3 strimlad purjolök
  • Hackad färsk dill
  • 2 tärnade saltgurkor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 dl gräddfil
  • 1,5 dl lättyoghurd
  • Salt och svartpeppar

Avokado sallad

3 skivade avokado

Lägg hackad rödlök ovanpå avokadon. Häll citronsaft, olja och salladskryddor över.

Rotfruktskaka  

  • 1,5 l strimlade rotsaker och andra grönsaker (t ex morot, potatis, palsternacka, kålrot, rödlök)
  • Lite smör
  • ½ dl buljong 3-4 dl västerbottenost
  • Salt och svartpeppar

Fräs grönsakerna i matfett. Späd med buljong och rör ned riven ost. Krydda med salt och svartpeppar. Häll allt i en form och grädda i 170 grader ca 30 minuter.

Gunillas rabarberkaka

Spröd rabarber skurna i bitar

  • 2 ägg
  • 200 gram smält smör
  • 2 dl socker
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • Ev. 50 gram hackade nötter

Täck en rund stor form med rabarber och strö över socker och lite potatismjöl.

Blanda äggen, det smälta smöret, socker, mjöl. Rör någon minuter. Häll smeten i en form. Grädda 175 grader 40-45 minuter. Servera vaniljvisp till.

Tröstpriset, salladsbestick, går till Rose-Marie Strand i Skutskär. Hon tipsar om att crepes går att göra i förväg och frysa. Sen är det bara att ta fram och tina och fylla med till exempel räkor och hollandaisesås samt dill.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.