Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Grilla klimatsmart

Om du ska grilla och vill tänka på miljön bör du undvika nötkött, växthusodlad tomat, tropiska räkor och hälleflundra.
Åsa Frisk Publicerad
Grill

Här kommer ytterligare tips på hur man grillar smart.

1. Använd inte tändvätska.

Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet.

Det finns klimatsmarta sätt att tända grillen: använd en eltändare (se till att du har elmärkt Bra Miljö-val hemma), tändpapper med stearin som bas i stället för paraffin. Det finns också tändvätska gjort på etanol - det påverkar klimatet mindre.

2. Använd inte gasolgrill.

Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet när den förbränns.

3. Använd inte engångsgrill.

Engångsgrillen innehåller paraffin men den största miljöboven är aluminiumformen där det går åt mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkningen. Om du trots allt använder en engångsgrill, se till att metalldelarna hamnar i metallåtervinningen.

4. Använd FSC och SIS-märkt grillkol.

FSC är en miljömärkning som innebär att skogen sannolikt är bättre skött ur miljösynpunkt. SIS-märkt grillkol betyder att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Kolla också ursprunget till kolen, välj närproducerat - då har det med stor sannolikhet gått åt mindre utsläpp för transporten.

5. Grilla KRAV-märkta grönsaker och välj mindre bitar av naturbeteskött. 

Köttproduktionen orsakar utsläpp av växthusgaser - både metangas från djurhållningen och lustgas vid tillverkning och användning av konstgödsel för att odla foder. Så ät lite mindre kött och grilla något vegetariskt i stället - det är klimatsmart. På sommaren och hösten när det är säsong för grönsaker kan man få tag på närodlat. När du grillar kött välj gärna ekologisk kött eller svenskt naturbeteskött som håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.

Bra ingredienser att lägga på grillen är sparris, rotfrukter, ekologisk potatis, viltkött, ekologiskt lamm, gös (från insjö), gädda, abborre, KRAV-märkt lax, säsongens grönsaker, lök, morötter, vitkål och frilandsodlade svenska tomater under sommaren.

Källa: Naturskyddsföreningen 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.