Här är tips och recept ur Göran Söderin och George Strachals bok Glass från Ica Bokförlag.
Ta två rostfria skålar, en större och en mindre. Fyll den större med vatten och sätt ned den andra i vattnet så att det stiger på sidorna. Lägg i en tyngd för att hålla ned den mindre skålen. Vattnet ska frysas till is. Efter 4-5 timmar i frys har du en egen glassmaskin klar. Häll i glassmassan och vispa med elvisp max 10 minuter. Ställ in skålen i frysen, 10-15 minuter och fortsätt sedan att vispa. (Vispen värmer upp massan om man kör längre stunder.)
Ett alternativ till glass är att göra en parfait där man inte behöver vispa alls.
Kokosparfait:
- 6 äggulor
- 1 dl socker
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl kokosmjölk
- ½ - 1 dl kokosflingor
Vispa samman äggulorna och sockret. Eftersom sockret måste smälta kan du använda mikron i 20 sekunders intervall (700W). Vispa mellan varje intervall. När sockret smält, vispa massan tills den blir pösig.
Blanda grädde och kokosmjölk i en separat skål, vispa lätt.
Vänd ner äggsmeten och kokosflingorna i grädden. Frys parfaiten i minst 7 timmar.
Yoghurtglass med kardemumma
4 portioner
- 1 blad gelatin
- 21?2 dl grädde
- 21?2 dl vaniljyoghurt
- 1 msk honung
- 6 äggulor
- 125 g socker
- 1-2 tsk kardemumma
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Under tiden gör du glassmassan.
Blanda och sjud samman de andra ingredienserna under ständig omrörning, så att massan inte bränner vid. Dra av kastrullen från plattan när massan är 70°C. Tillsätt det urkramade gelatinet och rör tills det smält. Ställ massan i kylskåpet till nästa dag.
Kör sedan massan i glassmaskin.
Bananglass
Bananglass bör förvaras i en väl sluten förpackning eftersom den kan bli brunaktig genom luftens inverkan. Den runda, milda, riktiga banansmaken är förförisk.
2 portioner
- 2 dl mjölk
- 60 g socker
- 4 äggulor
- 1 mogen banan
- 2 msk smör
Blanda mjölk, socker och äggulor och sjud till ca 70°C. Rör samman bananen med det mjuka smöret och vispa därefter till en krämliknande massa. Blanda sedan ner glassmassan i banansmeten och låt den stå i kylskåpet några timmar. Kör den därefter i glassmaskin.
Vaniljgräddglass
4 portioner
- 1 vaniljstång
- 2 1/2 dl mjölk
- 2 1/2 dl grädde
- 5 äggulor
- 100 g socker
Snitta upp vaniljstången på längden och skrapa ur kornen. Blanda alla ingredienser (inkl. vaniljstången) i en kastrull och värm under omrörning till ca 70°C. Ställ in massan i kylskåpet, helst över natten. Härigenom mognar smakerna.
Dagen därpå: Ta bort vaniljstången. Kör massan i glassmaskin och frys in den.