Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Glass i stora lass

Glass är hyfsat enkelt att göra hemma och man behöver inte köpa en glassmaskin.
Åsa Frisk Publicerad
Glass

bokomslag GlassHär är tips och recept ur Göran Söderin och George Strachals bok Glass från Ica Bokförlag.

Ta två rostfria skålar, en större och en mindre. Fyll den större med vatten och sätt ned den andra i vattnet så att det stiger på sidorna. Lägg i en tyngd för att hålla ned den mindre skålen. Vattnet ska frysas till is. Efter 4-5 timmar i frys har du en egen glassmaskin klar. Häll i glassmassan och vispa med elvisp max 10 minuter. Ställ in skålen i frysen, 10-15 minuter och fortsätt sedan att vispa. (Vispen värmer upp massan om man kör längre stunder.)

Ett alternativ till glass är att göra en parfait där man inte behöver vispa alls.

Kokosparfait:

  • 6 äggulor
  • 1 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl kokosmjölk
  • ½ - 1 dl kokosflingor

Vispa samman äggulorna och sockret. Eftersom sockret måste smälta kan du använda mikron i 20 sekunders intervall (700W). Vispa mellan varje intervall. När sockret smält, vispa massan tills den blir pösig.

Blanda grädde och kokosmjölk i en separat skål, vispa lätt.
Vänd ner äggsmeten och kokosflingorna i grädden. Frys parfaiten i minst 7 timmar.

glass

Yoghurtglass med kardemumma

4 portioner

  • 1 blad gelatin
  • 21?2 dl grädde
  • 21?2 dl vaniljyoghurt
  • 1 msk honung
  • 6 äggulor
  • 125 g socker
  • 1-2 tsk kardemumma

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Under tiden gör du glassmassan.

Blanda och sjud samman de andra ingredienserna under ständig omrörning, så att massan inte bränner vid. Dra av kastrullen från plattan när massan är 70°C. Tillsätt det urkramade gelatinet och rör tills det smält. Ställ massan i kylskåpet till nästa dag.

Kör sedan massan i glassmaskin.

glass

Bananglass

Bananglass bör förvaras i en väl sluten förpackning eftersom den kan bli brunaktig genom luftens inverkan. Den runda, milda, riktiga banansmaken är förförisk.

2 portioner

  • 2 dl mjölk
  • 60 g socker
  • 4 äggulor
  • 1 mogen banan
  • 2 msk smör

Blanda mjölk, socker och äggulor och sjud till ca 70°C. Rör samman bananen med det mjuka smöret och vispa därefter till en krämliknande massa. Blanda sedan ner glassmassan i banansmeten och låt den stå i kylskåpet några timmar. Kör den därefter i glassmaskin.

glass

Vaniljgräddglass

4 portioner

  • 1 vaniljstång
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 1/2 dl grädde
  • 5 äggulor
  • 100 g socker

Snitta upp vaniljstången på längden och skrapa ur kornen. Blanda alla ingredienser (inkl. vaniljstången) i en kastrull och värm under omrörning till ca 70°C. Ställ in massan i kylskåpet, helst över natten. Härigenom mognar smakerna.

Dagen därpå: Ta bort vaniljstången. Kör massan i glassmaskin och frys in den.


 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.