Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Vinnare av glassbollen

Att svalka sig med glass är inte ovanligt och vi fick in många recept i vår tävling. Ulla Rösling vinner glassbollen för sitt underbara recept på rabarberglass som är både syrligt, sött och svalkande. Boken Glass parfaiter och sorbeter från Ica Bokförlag får Jenny Brinkeby för sitt tips om fläderparfait.
Åsa Frisk Publicerad
Vinster boken Glass och glassboll

Rabarberglass

½ l rabarber skurna i små bitar kokas med 5 msk socker och 1 dl vatten

1 dl vispgrädde vispas

1 liter vaniljglass delas i mindre bitar och körs mjuk i matberedare. Blanda ihop rabarbern med den vispade grädden och mjuka glassen. Sätt in i frysen 4-5 timmar. Mandel och havreflarn är gott till.
Ulla Rösling

Fläderparfait (6 port.)

4 äggulor

1,5 dl socker

4 dl vispad grädde

1,5 dl outspädd flädersaft (jag har tagit 1dl när jag har gjort saften själv)

1 msk citronsaft

 Vispa äggulor och socker poröst. Vispa grädden för sig, rör i fläder- och citronsaft. Vänd sedan ner det i sockerblandningen. Klä en brödform med plasfolie och fyll formen med blandningen. Frys in över natten. (Man får slicka på slickepotten för att få en hint om smaken. Men tänk på att flädersmaken känns tydligare efter frysningen).

Vänd upp parfaiten smidigt på ett fat och ta bort plastfolien. Garnera med jordgubbar och citronmeliss!
Jenny Brinkeby

Banan- och hallonglass/-sorbet (4 port)
2 bananer - frysta i skivor (minst 2 timmar)
Mixa bananerna, späd med lite vatten (0,5 dl).
Mixa i 1 dl frysta hallon.
Garnera ev. med färska/tinade bär.
Svalkande och inte alltför kaloririkt! Inget man äter litervis av - vilket är bra.
Anna-Karin Mårtensson

Kokos- och limeglass

2 st            äggulor
1 dl            florsocker
1 st            lime, rivna och skalade
1½ dl           kokosmjölk
3 dl            vispgrädde
2 msk           rostade kokosflingor
Rör ihop äggulor, florsocker, limeskal och kokosmjölk.

Vispa grädden och rör ner den i äggsmeten.

Kör glasssmeten i din glassmaskin.

Häll i en (sockerkaks) form och täck med plastfolie. Frys i några timmar.

Stjälp upp glassen och strö eventuellt över rostad kokos.

Garnera gärna med exotiska frukter, t ex kiwi, färsk ananas, mango, papaya.
Annika Hector

Lingonparfait

Satsen räcker till 6 portioner

 2 st               Ägg

½ dl               Strösocker

2½ dl             Lingonsylt

1½ msk          Konjak

3 dl                Vispgrädde

Vispa äggulor och sockret poröst.

Vänd försiktigt ner lingonsylten och smaksätt med konjaken.

Vispa äggvitor och grädde var för sig till hårt skum.

Vänd först ner grädden och sedan vitorna i lingonsmeten.

Häll smeten i en form och ställ i frysen minst 4 timmar.

Låt parfaiten stå i kylskåpet c:a ½ timme före serveringen.

Skeda upp antingen i portionsglas eller på tallrik och garnera med vispad grädde.
Ingrid Comet

Daimglass

3 ägg, delade i gulor och vitor
1½ dl siktat florsocker
3 dl tjock grädde
1 Dubbel Daim chockladkaka, hackad
Ägggulor och florsocker vispas tills det är pösigt, vispa vitor och grädde var för sig.
Blanda ägggulorna och florsockret med vitorna och grädden och tillsätt den hackade Daimen.
Häll upp i en form och frys i minst 4 timmar.
Lillemor Borger

Bananjox

Förberedelse: Frys in (skalade) bananer när de fått fult brunt skal, istället för att slänga dem!
 Tina den frysta bananen i ca 5 min. Bryt den i tre mindre bitar och släng ner den i hushållsmixern tillsammans med lättmjölk, 1 - 2 dl beroende på vilken konsistens du vill ha, mindre mjölk= mer glasskänsla, mer mjölk= mer milkshake. Servera naturell eller krydda med lite vaniljsocker, eller kakao, eller kardemumma eller blanda i frysta hallon, jordgubbar, blåbär.Går att variera i det oändliga! Bananen ger en fluffig konsistens som alltid gör succé när jag bjuder på detta!!
Maja Schultz,

Sorbéshake

Blanda några frysta jordgubbar med lite (ca 1 matsked) lime (Rose's) och ett glas apelsin-och annanasjos. (Min son på 5 år vill inte ha i lime så det kan man ju hoppa över om man vill...)

Kör med mixerstav. (Blir den för lös: lägg i ett par jordgubbar till, resp för hård: späd med mer jos.).

Servera i höga glas med tjockt sugrör.

För en vuxen-variant kan man tillsätta 4 cl (eller efter tycke...) rom så får man en utsökt svalkade drink lik strawberry daiquiri.
Hanna

Tranbärsdessert med het kolasås

4 pers

4 dl tranbär direkt från frysen, florsocker

Kolasås: 3 dl vispgrädde, ½ dl strösocker, 3 msk sirap

Kolasåsen kokas sakta i 10 15 minuter tills den tjocknat lite.

De frysta tranbären rullas i florsocker och hälls sedan direkt i portionsskålar. Häll den heta kolasåsen över bären och njut av den goda smakupplevelsen sött-surt- kallt och hett.
Britta Bergman

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.