Rabarberglass
½ l rabarber skurna i små bitar kokas med 5 msk socker och 1 dl vatten
1 dl vispgrädde vispas
1 liter vaniljglass delas i mindre bitar och körs mjuk i matberedare. Blanda ihop rabarbern med den vispade grädden och mjuka glassen. Sätt in i frysen 4-5 timmar. Mandel och havreflarn är gott till.
Ulla Rösling
Fläderparfait (6 port.)
4 äggulor
1,5 dl socker
4 dl vispad grädde
1,5 dl outspädd flädersaft (jag har tagit 1dl när jag har gjort saften själv)
1 msk citronsaft
Vispa äggulor och socker poröst. Vispa grädden för sig, rör i fläder- och citronsaft. Vänd sedan ner det i sockerblandningen. Klä en brödform med plasfolie och fyll formen med blandningen. Frys in över natten. (Man får slicka på slickepotten för att få en hint om smaken. Men tänk på att flädersmaken känns tydligare efter frysningen).
Vänd upp parfaiten smidigt på ett fat och ta bort plastfolien. Garnera med jordgubbar och citronmeliss!
Jenny Brinkeby
Banan- och hallonglass/-sorbet (4 port)
2 bananer - frysta i skivor (minst 2 timmar)
Mixa bananerna, späd med lite vatten (0,5 dl).
Mixa i 1 dl frysta hallon.
Garnera ev. med färska/tinade bär.
Svalkande och inte alltför kaloririkt! Inget man äter litervis av - vilket är bra.
Anna-Karin Mårtensson
Kokos- och limeglass
2 st äggulor
1 dl florsocker
1 st lime, rivna och skalade
1½ dl kokosmjölk
3 dl vispgrädde
2 msk rostade kokosflingor
Rör ihop äggulor, florsocker, limeskal och kokosmjölk.
Vispa grädden och rör ner den i äggsmeten.
Kör glasssmeten i din glassmaskin.
Häll i en (sockerkaks) form och täck med plastfolie. Frys i några timmar.
Stjälp upp glassen och strö eventuellt över rostad kokos.
Garnera gärna med exotiska frukter, t ex kiwi, färsk ananas, mango, papaya.
Annika Hector
Lingonparfait
Satsen räcker till 6 portioner
2 st Ägg
½ dl Strösocker
2½ dl Lingonsylt
1½ msk Konjak
3 dl Vispgrädde
Vispa äggulor och sockret poröst.
Vänd försiktigt ner lingonsylten och smaksätt med konjaken.
Vispa äggvitor och grädde var för sig till hårt skum.
Vänd först ner grädden och sedan vitorna i lingonsmeten.
Häll smeten i en form och ställ i frysen minst 4 timmar.
Låt parfaiten stå i kylskåpet c:a ½ timme före serveringen.
Skeda upp antingen i portionsglas eller på tallrik och garnera med vispad grädde.
Ingrid Comet
Daimglass
3 ägg, delade i gulor och vitor
1½ dl siktat florsocker
3 dl tjock grädde
1 Dubbel Daim chockladkaka, hackad
Ägggulor och florsocker vispas tills det är pösigt, vispa vitor och grädde var för sig.
Blanda ägggulorna och florsockret med vitorna och grädden och tillsätt den hackade Daimen.
Häll upp i en form och frys i minst 4 timmar.
Lillemor Borger
Bananjox
Förberedelse: Frys in (skalade) bananer när de fått fult brunt skal, istället för att slänga dem!
Tina den frysta bananen i ca 5 min. Bryt den i tre mindre bitar och släng ner den i hushållsmixern tillsammans med lättmjölk, 1 - 2 dl beroende på vilken konsistens du vill ha, mindre mjölk= mer glasskänsla, mer mjölk= mer milkshake. Servera naturell eller krydda med lite vaniljsocker, eller kakao, eller kardemumma eller blanda i frysta hallon, jordgubbar, blåbär.Går att variera i det oändliga! Bananen ger en fluffig konsistens som alltid gör succé när jag bjuder på detta!!
Maja Schultz,
Sorbéshake
Blanda några frysta jordgubbar med lite (ca 1 matsked) lime (Rose's) och ett glas apelsin-och annanasjos. (Min son på 5 år vill inte ha i lime så det kan man ju hoppa över om man vill...)
Kör med mixerstav. (Blir den för lös: lägg i ett par jordgubbar till, resp för hård: späd med mer jos.).
Servera i höga glas med tjockt sugrör.
För en vuxen-variant kan man tillsätta 4 cl (eller efter tycke...) rom så får man en utsökt svalkade drink lik strawberry daiquiri.
Hanna
Tranbärsdessert med het kolasås
4 pers
4 dl tranbär direkt från frysen, florsocker
Kolasås: 3 dl vispgrädde, ½ dl strösocker, 3 msk sirap
Kolasåsen kokas sakta i 10 15 minuter tills den tjocknat lite.
De frysta tranbären rullas i florsocker och hälls sedan direkt i portionsskålar. Häll den heta kolasåsen över bären och njut av den goda smakupplevelsen sött-surt- kallt och hett.
Britta Bergman