Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Gott till grillat

Åsa Frisk Publicerad
melonsallad

När man pratar om att grilla talar man ofta om vilken grill som är bäst, vilken marinad som är godast eller helt enkelt vilket kött som är enklast att lyckas med. Men om man ska ligga rätt i tiden bör man diskutera tillbehören i stället för köttet.

Bokomslag Gott till grillatTänk tvärtom och lägg fokus på grönsakerna och ha köttet som tillbehör. Det är helt enkelt mer klimatsmart att välja mindre kött och mer av säsongens godsaker som grönsaker, linser och frukt.

Kakao förlag har kommit ut med en bok som handlar om allt det goda till grillen, "Gott till grillat" av Jan-Erik Hagbom, Tine Guth Linse och Helena Åkesson Ljedberg.

En sallad jag fastande för är melonsallad som passar till kött eller en laxbit. Den ska jag att äta efter heta gassiga sommardagar.

  • 100 gram sockerärter
  • 1 galiamelon
  • ¼ vattenmelon
  • cirka 10 körsbärstomater
  • 1 gul lök
  • 7 dl blandad sallat
  • ½ dl pumpakärnor
  • ½ dl pinjenötter

Dressing:

  • Limesaft från 2 limefrukter
  • 1 msk flytande honung
  • ½ pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk torkad chili
  • Limeklyftor

Förväll sockerärterna i lättsaltat vatten i max 2 minuter. Häll bort vattnet och spola ärtorna i kallt vatten. Skär melonen och tomaterna i mindre bitar och skiva löken tunt. Blanda sockerärtor, melon, tomat, lök och sallat och lägg upp salladen på ett fat.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen och rosta pumpakärnor och nötter i en torr och het stekpanna. Se upp så det inte bränns. Häll dressingen över salladen och strö över nötterna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.