Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

IF Metall kräver garantier för fackliga rättigheter utomlands

IF Metall vill ha internationella ramavtal med globala storföretag. LO-förbundet vänder sig i första hand till Ericsson för att skapa garantier för fackliga rättigheter runt om i världen.
Göran Jacobsson Publicerad

Under den gångna veckan har IF Metall haft kongress i Stockholm. Internationella ramavtal är ett av fackets mål. Tanken bakom avtalet är att internationella företag ska ställa upp på uppförandekoder och respektera fackliga rättigheter. Bland de svenska storföretagen är det bara SKF som har ett sådant ramavtal.

- Vi tycker fler svenska företag ska ha internationella ramavtal. Vi kommer nu att kontakta dem, säger Veli-Pekka Säikkälä, som är nyvald avtalssekreterare efter Anders Tiderman.

Veli-Pekka Säikkälä valdes i strid med förhandlingsombudsman Tommy Thunberg, som fick nästan 45 procent av rösterna. Tommy Thunberg har pekat på att IF Metall borde prioritera arbetsmiljö och det goda arbete hårdare i avtalsförhandlingar.

- Jag har poängterat lönebildningen för att vi måste ha ordning på den innan vi kan börja jobba med arbetsmiljö och det goda arbetet. Nu tror jag vi har hämtat oss efter 90-talskrisen så att vi kan ta oss an även dessa frågor. Exempelvis tycker jag att vi borde förhandla om vilken bemanning som behövs inför varje nytt produktionsår, säger Veli-Pekka Säikkälä.

På kongressen antog det sammanslagna IF Metall sitt första lönepolitiska program. En viktig tes är att industriarbete ska prioriteras upp. Det handlar om att LO-förbundet ser att industrijobben utvecklats och blivit mer krävande. Industrijobb borde ge bättre betalt. IF Metall förklarar också att det här inte ska ske i strid med några andra grupper av löntagare. Andra ska inte avstå till industriarbetarna.

- I avtalssammanhang vill vi heller inte vara lönegolv för andra. Nu vill alla andra ha samma ökningar som oss och lite till, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Ordföranden Stefan Löfven omvaldes på kongressen. I hans avslutningstal handlade det mycket om politik. Han förklarade att Europaparlamentsvalet nästa år är viktigt för IF Metall. Målet är bland annat att skriva om utsstationeringsdirektivet.

Stefan Löfven tog också upp energipolitiken, skatter samt miljö- och klimatpolitik. IF Metall vill ha kvar kärnkraften och utveckla förnyelsebara energikällor. Skattesystemet ska vara rättvist och se till att stärka industrins konkurrenskraft och bidra till långsiktiga investeringar. För miljön och klimatet vill LO-förbundet se en politik som ger miljöförbättringar utan att skada industrin.

Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä förklarar att inga av besluten på kongressen förändrar samarbetet med de andra industrifacken, där Unionen finns med, inom Industriavtalets ram.

- För oss ligger samarbetet fast. Det är mycket viktigt för IF Metall, säger han.

Närmast kommer IF Metall att fråga sig om det tredje avtalsåret ska sägas upp. Det avgörs på avtalsrådet i slutet av september. Inför mötet kommer alla avdelningar få svar på enkätfrågor om hur avtalet fungerat hittills.

- Om vi ska säga upp avtalet handlar det om en avvägning av flera frågor. Det rör bland annat inflationen och reallönens utveckling. Dessutom måste vi fråga oss om vi kan få ett bättre avtal om vi säger upp det som gäller nu, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.