Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ingen sänkning av avgiften till a-kassan

TCO får inget gehör hos finansminister Anders Borg för sitt krav på slopande av den förhöjda finansieringsavgiften till a-kassan.
Göran Jacobsson Publicerad

På en presskonferens om regeringens vårproposition förklarade finansministern att det inte finns några planer på att förändra avgiften till a-kassan.
- Den fungerar bra som en koppling mellan arbetslösheten och arbete. Avgiften är ett viktigt bidrag för att pressa ner arbetslösheten och få en bättre fungerande lönebildning, sa Anders Borg.

Den förhöjda finansieringsavgiften infördes 1 januari 2007. Höjningen ska bara betalas av dem som har arbete. För många innebär den bortåt en tredubbling av avgiften. TCO pekar på att 420 000 personer lämnat a-kassorna sedan avgiften höjdes och säger samtidigt att avgiften inte behövs för att finansiera arbetslösheten.

Anders Borg svarade inte direkt på frågan om den höjda avgiften orsakat flykten från a-kassorna. Istället sa han:
- Bästa sättet att få upp medlemsantalet i a-kassorna är att se till att sysselsättningen ökar. Sen gäller det att LO, TCO och Saco sköter sina uppdrag väl i takt med den stigande sysselsättningen.

Finansministern kommenterade också allmänt TCO:s krav på regeringen. Han sa att TCO vill sänka värnskatten, höja de offentliga utgifterna, bygga ut infrastrukturen, ta bort avgifter och höja ersättningar.
- Jag lever inte i samma tillvaro som TCO. Plus och minus måste gå ihop.

Den ekonomiska vårpropositionen, som regeringen idag presenterat, anger en inriktning på politiken och en bedömning av det ekonomiska läget. De mer konkreta förslagen kommer i höstbudgeten.

Huvudinriktningen för regeringen är att stärka sysselsättningen. För att uppnå det vill regeringen ha ytterligare jobbavdrag, sänkt marginalskatt för låg- och medelinkomsttagare, sänka den statliga inkomstskatten och underlätta för sjuka och förtidspensionerade att börja arbeta. Dessutom tänker sig regeringen mer satsning på forskning och på skolan samt förbättring av infrastrukturen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.