Antalet studerandemedlemmar går dock i motsatt riktning. Mellan februari och mars mer än fördubblades de, till strax över 27 000. Det har troligen sin förklaring i att ST, SKTF och Unionen samarbetar och studerandemedlemmarna räknas hos alla tre organisationer.
Om medlemstappet av yrkesverksamma fortsätter i samma takt kommer Unionen att förlora 20 000 medlemmar i år. Det är en förbättring jämfört med förra året då Sif och HTF tillsammans blev av med 30 000 medlemmar. Men om medlemstappet första kvartalet fortsätter kommer Unionen att vara helt utan yrkesverksamma medlemmar om 20 år och fyra månader.
För Sifs del kom vändningen år 2003, då medlemsantalet började minska. Till en början var nedgången i medlemsantalet inte särskilt stort. Förra året exploderade dock medlemstappet då Sif förlorade nästan 15 000 medlemmar.
Under 2000-talet minskade antalet som gick med i Sif lite varje år. En del av utvecklingen har varit att andelen unga som söker inträde i Sif minskat successivt.
Bland dem som lämnade Sif var en snabbt ökande andel de som själva begärde att få gå ur. Även de som ströks ur medlemslistorna för att de inte betalade avgiften ökade.
För HTF:s del började nedgången ett år senare. Raset förra året var i gengäld betydligt större. HTF blev då av med 10 procent eller 16 000 av sina medlemmar.
Sven-Gunnar Sööder, som arbetade med rekryteringsfrågor i HTF, säger att det framför allt är två grupper som gick ur HTF. Det var dels äldre, som anser sig sitta trygga på sina jobb, dels de som har svårt att klara avgiften av ekonomiska skäl, vilket framför allt är unga.
Under mars i år tappade Unionen 2 370 medlemmar. Det var något färre som gick med och något fler som begärde utträde än i februari. Unionen har nu 407 146 yrkesverksamma medlemmar. Sammanlagt har facket 491 512 medlemmar och i det antalet ingår studerande, pensionärer och de som har egna företaget.