Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen fortsätter tappa medlemmar

Under årets första kvartal har Unionen tappat 5 000 yrkesverksamma medlemmar. Drygt 7 000 personer har gått med i förbundet sedan årsskiftet men antalet som gått ur är betydligt större. Allt fler begär själva att få gå ur facket.
Göran Jacobsson Publicerad

Antalet studerandemedlemmar går dock i motsatt riktning. Mellan februari och mars mer än fördubblades de, till strax över 27 000. Det har troligen sin förklaring i att ST, SKTF och Unionen samarbetar och studerandemedlemmarna räknas hos alla tre organisationer.

Om medlemstappet av yrkesverksamma fortsätter i samma takt kommer Unionen att förlora 20 000 medlemmar i år. Det är en förbättring jämfört med förra året då Sif och HTF tillsammans blev av med 30 000 medlemmar. Men om medlemstappet första kvartalet fortsätter kommer Unionen att vara helt utan yrkesverksamma medlemmar om 20 år och fyra månader.

För Sifs del kom vändningen år 2003, då medlemsantalet började minska. Till en början var nedgången i medlemsantalet inte särskilt stort. Förra året exploderade dock medlemstappet då Sif förlorade nästan 15 000 medlemmar.

Under 2000-talet minskade antalet som gick med i Sif lite varje år. En del av utvecklingen har varit att andelen unga som söker inträde i Sif minskat successivt.

Bland dem som lämnade Sif var en snabbt ökande andel de som själva begärde att få gå ur. Även de som ströks ur medlemslistorna för att de inte betalade avgiften ökade.

För HTF:s del började nedgången ett år senare. Raset förra året var i gengäld betydligt större. HTF blev då av med 10 procent eller 16 000 av sina medlemmar.

Sven-Gunnar Sööder, som arbetade med rekryteringsfrågor i HTF, säger att det framför allt är två grupper som gick ur HTF. Det var dels äldre, som anser sig sitta trygga på sina jobb, dels de som har svårt att klara avgiften av ekonomiska skäl, vilket framför allt är unga.

Under mars i år tappade Unionen 2 370 medlemmar. Det var något färre som gick med och något fler som begärde utträde än i februari. Unionen har nu 407 146 yrkesverksamma medlemmar. Sammanlagt har facket 491 512 medlemmar och i det antalet ingår studerande, pensionärer och de som har egna företaget.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.