
Ett par snabba varianter på Lasagne
(4 port)
- 1 pkt färska lasagneplattor
- ½ dl riven ost
Fyllning, vegatarisk:
- 1-2 pkt (2,5 - 5 dl) färdig ostsås, till exempel Kelda, och
- 1 stor burk (500-600 g) färdig pastasås (valfri kryddning)
Fyllning, "mexikansk":
- 1-2 pkt (2,5 - 5 dl) färdig ostsås, till exempel Kelda, och
- 200-300 g rester av tacokryddad köttfärs (stekt) + ½ -1 burk tacosås (valfri styrka) + ev krossad tomat
Varva ostsås, pastasås/köttfärssås och lasagneplattor i ugnsfast form. Avsluta med ostsås och strö över riven ost. Gratinera i ugn, 200-225 grader, i ca 15 min tills lasagnen fått fin färg.
Annemarie Matsson
Snabba fisken i ugn
(4 port)
- 500 gr fisk
- 1 1/2 tsk salt (gärna flingsalt)
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk farinsocker
- 1 msk pressad lime eller citron
- 1-2-vitlöksklyftor eller (liten "klick" från färdig tub)
- ca 2 dl valfri matlagningsgrädde
Ugn 225 gr i ca 20 min. Börja med fisken. Lägg i en smord ugnssäker form. Blanda övriga ingredienser med grädden och häll över. Njut den färdiga gratängen med ris eller pressad potatis och valfria grönsaker.
Tina
Lax i ugn med potatis
- 4 laxkottletter
- 1 purjolök
- salt
- senap
- 2 paket matlagnings grädde
- potatis
En ugnsäker form behövs. Gör så här: Skala och koka potatis. Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxen i tärningar, salta på dem och lägg dem i ugnsformen. Skölj purjon skär den och strö över laxen. Blanda matlagningsgrädden med 2-3 msk senap. Häll blandningen över laxen och purjon.
In i ugnen i 15 min. Servera med potatisen.
Laxis
Köttbullar
Jag skulle aldrig kunna äta färdiglagad mat. Men jag är lite äldre och jag tror att det kan vara det. Att man förbereder kanske kvällen före med att koka potatis och laga till resten när man kommer hem går ju fort. Då tänkte jag mig ett recept på köttbullar med potatis och morötter och ärtor på burk som man värmer upp i en kastrull.
Här är receptet på köttbullarna:
- 600 gr köttfärs
- 2 potatisar
- 1 ägg
- 1 lök
- 1/2 dl vatten
- 1/2 dl grädde
- 2 tsk salt
- 1 1/2 tsk nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 250 grader. Gör smeten och rulla köttbullarna och sätt i formen. Blöt händerna lite och när du har rullat färdigt alla köttbullar så in i ugnen i en halvtimme. Rivna morötter är också gott till.
Mary Rutqvist
Wokgrönsaker och crabbstick
Jag har alltid wokgrönsaker i frysen. Där ligger också crabbsticks och väntar. De tar 30 sek att tina. När jag kokar pasta gör jag ofta medvetet så mycket att det blir över. Det tar jag till när det är bråttom (på grund av hunger eller tidsbrist). Eller så har jag ett paket färsk pasta på lut. Den har ju en koktid på endast 3 minuter. Och att koka upp vatten i vattenkokaren tar bara någon minut. Man kan "förtina" grönsakerna i mikron varefter de wokas i stekpannan, där man lägger i crabsticken skurna i bitar, på slutet så att de blir varma. Blanda detta och ha sweet thai sås till. Det blir jättegott. Jag inbillar mig dessutom att det är ganska sunt.
Wokis
Vegetariskt
Detta är något som jag brukar laga till, som går snabbt och där tomatsmaken kommer till sin rätt. 2 portioner:
- 1/2 dl skållad och skalad mandel
- 1 st hackad vitlöksklyfta
- 1/2 hönsbuljongtärning alt. hönsfond
- 1/2 tsk salt
- 1 msk balsamvinäger
- 1 nypa socker (för att få fram tomatsmaken)
- 1 st hackad röd pepparfrukt eller sambal olek efter smak
- 3-4 medelstora tomater
- ca 1/2 dl basilikablad
Dela tomaterna och kläm ut det mesta av kärnorna. Ta bort skaftfästet. Skär tomaterna i små tärningar. Spara några av de mindre basilikabladen för dekoration. Skär resten av basilikan fint. Mixa lite av tomaterna med mandel och hackad vitlök. Blanda de hackade tomaterna med mixad mandel och vitlök. Tillsätt hönsbuljong, balsamvinäger, socker och basilikablad. Rör om och smaksätt med salt och hackad pepparfrukt. Dekorera med de sparade basilikabladen.
Servera den kalla tomatsåsen med en god och nykokt pasta. Genom att man inte har värmt upp tomaterna så får de en helt annan smak än vad man normalt är van vid.
Tillsammans med lite varmrökt lax kan det bli en trevlig sommarsallad.
Ursprunget till receptet kommer från DN och Berit Lyregård.
Thomas Bohlin
Fisk med pasta
(4 port)
- 400 gr fisk
- 2-3 dl grädde
- 1/2 burk creme fraiche
- 1 fiskbuljongtärning
Koka samman några minuter, dela 400 gr fisk i kuber och lägg i grytan. Koka 15 minuter.
Klipp ner mycket persilja före servering. Här är det inte så noga med mängden grädde eller creme fraiche.
Är vi fler än 4 kan man ta större mängd vätska och 2 buljongtärningar. Koka bandspagetti till.
Detta är nästan den snabbaste rätt jag gör. Gott nyttigt och mättande. Ingredienserna är sådana som är lätta att ha hemma.
Annica
Grönsaksbiffar
(tid cirka 30 min)
- Rotfrukter efter behag
- lök
- ägg, skorpmjöl ev. grädde/mjölk
Riv och blanda samman till smet. Forma till biffar och stek i stekpanna i cirka 8 minuter.
Gunnar Blomqvist
Laxbiffar
- 3-4 väl upptinade laxfiléer
- ca 10 cm purjolök
- 1 ägg
- 1-2 msk hummerfond (bong) - kan uteslutas
- 3-4 stänk tabasco
- salt
Blanda allt i en köksassistent alt. mixer. Forma till biffar och panera i ströbröd. Stek på medelvärme. Ät och njut med till exempel potatis, bulgur och sallad!
Susanne Bergqvist
En underbar morotssoppa
- Fräs 3 stora skivade morötter och en gul lök. Häll i 6 dl grönsaksbuljong och koka sedan i ca 10 min. Mixa grönsakerna.
- Rör ihop 2 msk smör, 2 msk vetemjöl och 2 dl mjölk och häll ner i soppan, som nu ska koka ytterligare 10 min.
- Krydda med salt och körvel.
- Servera med strimlade morötter, persilja, parmesanost i flingor, turkisk yoghurt och krutonger.
Birgitta Nordqvist
Lax i folie
Lägg färsk lax i folie, riv färsk ingefära över samt häll teriyaki sås över. Salta. Förslut foliet. Låt stå i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Koka under tiden cous cous. Servera med lite extra teriyaki sås. Enkelt och snabbt och nyttigt.
Åsa
Bruschetta med auberginefyllning
Tärnad aubergine och pressad vitlök steks gyllenbruna i rikligt med olja (auberginen drar ju i sig som en tvättsvamp). Därefter tillsätter man konserverade tomater och kokar ihop en stund. Till slut tillsätter man färska basilikablad.
Valfritt vitt bröd rostas i ugn, fyllningen ovanpå och därefter smulad mozzarella överst och sen in i ugnen igen tills osten smälter.
Mumsa och njut!
Minna Peltola
Imponera med en lyxig omelett
Per person:
- ca 1½ dl fryst pyttipanna
- ½ tärnat äpple
- ½-1 msk senap
- 1 msk smör el margarin
- 1 ägg
- 1 msk vatten, mjölk el grädde
- salt, peppar
Stek pytten tillsammans äpple och senap i smör på medelstark värme i en omelettpanna. Blanda ev ner andra rester som purjo, korv, burkchampinjoner. Höj värmen lite.
Rör ihop ägget med vätskan och kryddor i ett glas. Häll äggvispet under omrörning ner i pannan över pytten. Låt äggstanningen bli lätt krämig innan den vänds upp på tallrik. Klipp persilja eller annan örtkrydda över. Servera med sallad och bröd.
Britt Spiik
Liten snabblunch på kinavis
- koka nudlar
- stek fiskpinnar
- stek lite wokgrönsaker och häll sedan i lite sweetchilisås och soja
(Då det ska gå snabbt så steker jag fiskpinnar och grönsaker tillsammans...)
Jag brukar oftast ha fiskpinnar i frysen då jag har småbarn hemma, de är ju så lätta att portionera också.
Det är mitt lilla tips till snabbmat.
Jessica Remund
Laxsoppa
4 personer
- 400 - 600 rökt lax i bitar eller strimlor
- 1 l vatten
- 2 fiskbuljongtärningar
- 2 påsar wokgrönsaker á 500 gr
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk vetemjöl
- Rikligt med dill
Koka upp vatten med buljongtärningarna och lägg sedan i de frusna grönsakerna, låt koka 5-10 min. Rör ut mjölet med vispgrädden - häll i och koka ytterligare 5 min. Lägg i lax och dill och låt sjuda lite. Servera med ett gott bröd som du gillar. Soppan går bra att laga i förtid men lägg inte i lax och dill förrän det är dags att servera den.
Per-Lennart Nilsson
Fiskbullar i ugn
- 2 brk fiskbullar i buljong
- 1 st stor purjolök
- 2 brk creme freche
- 2 dl (eller mer efter smak) riven ost med riklig smak
- 4 msk( eller mer efter smak) ketchup
Sila ifrån spadet från fiskbullarna men spara ca 1/2 dl. Skölj och skiva purjolöken. Blanda ihop creme fraiche, spadet, ketchupen och hälften av osten. Lägg fiskbullarna i botten på en eldfast form. Strö över purjolöken. Häll över creme fraiche-blandningen. Strö resten av osten över. Gratinera i 225 grader i 20 minuter. Servera ris (vanligt eller jasmin) eller potatis till.
Mycket gott och enkelt!
Sonja Petersson
Fransk gryta
- ca 5-6 hg grytbitar
- 2 dl vatten
- 1 buljongtärning
- 2 msk soja
- 2 klyftade gula lökar
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 dl creme fraiche
- 2 msk fransk senap
- rivet skal av en halv citron
Strimla köttet. Bryn köttet. Koka upp vatten med buljongtärning och soja. Lägg ner köttet och koka 5 min. Tillsätt lök, vitlök, creme fraiche, citronskal och senap. Koka grytan ytterligare 5 min. servera med ris och sallad.
Susanna Olsson