- Vi ser behovet av rättvisa löner. Skulle vi kunna komma på en pott som minskade lönediskrimineringen av kvinnor så vore det bra, men vi har ännu inte ställt några sådana krav, säger Bo Hallberg på Unionens förhandlingsavdelning.
Han är dock skeptiskt till den konkreta utformning som LO:s jämställdhetspott haft, eftersom den inte prickat rätt.
Som han förstår det var den konkreta effekten av kravet att branscher med förhållandevis få kvinnor och låg lön fick ställa lägre lönekrav än branscher med förhållandevis hög lön och stor andel kvinnor.
Bo Hallberg berättar att facket på 70-talet reste krav om olika slags potter och då fanns också en särskild kvinnopott, men utvecklingen har gått ifrån specialdestinerade potter.
Inför förra årets avtalsrörelse diskuterades bland annat jämställdhetspotten på de förberedande rådslagen.
Resultatet blev krav på fortsatt lönekartläggning och att rätta till diskriminerande lönesättning.
- Nästa avtalsrörelse är en helt ny avtalsrörelse. Kräver medlemmarna jämställdhetspotter får vi driva det, säger Bo Hallberg.
I förra avtalsrörelsen var jämställdhetspott ett av LO:s krav.
Den är ett krav på extra lönepåslag på minst 205 kronor per månad. Storleken på potten bestäms av andelen kvinnor med en månadslön lägre än 20 000 kronor i månaden på ett avtalsområde.
Om det finns 60 procent kvinnor med en lön lägre än 20 000 kronor på ett avtalsområde så blir jämställdhetspotten 60 procent av 205 kronor per anställd.
Potten har hela tiden varit omstridd inom LO. IF Metall och de flesta industrifacken i LO har motsatt sig den.
IF Metall har till och med hotat med att lämna LO-samordningen om jämställdhetspotten finns med bland kraven i nästa avtalsrörelse.
LO-facket Handels har kommit fram till att jämställdhetspotten var en framgång.
I den senaste avtalsrörelsen fick kvinnorna i genomsnitt 797 kronor mer per månad medan männens löneökning var 520 kronor i genomsnitt enligt Handels egna beräkningar.
Handels förklarar att det innebär att löneklyftan minskat och nu tjänar kvinnorna 95 procent av vad männen gör i Handels, vilket är den minsta skillnaden någonsin för Handels del.