Tidningen Kollega har kunnat berätta att Unionens företrädare på SAS är upprörda över Mats Janssons uttalanden. Han har sagt att strejkhot från facket gjort att företaget inte kan sälja SGS och att strejkhot bidragit till det dåliga resultatet.
Mats Jansson är sjuk och företagets informationschef Bertil Ternert förklarar att det där om SGS och strejkhot inte gäller svenska facket utan facken i Norge. Dessutom har i danska tidningar funnits uppgifter om att facket varit på gång att strejka.
Ulla Gröntvedt, facklig företrädare för Unionen och bland annat facklig representant i koncernstyrelsen, betecknar informationschefens förklaring som en efterhandskonstruktion.
Bertil Ternert står dock på sig och säger:
Det finns skillnaderna mellan svenska facket och facken i Danmark och Norge. De svenska är mer försiktiga i sina uttalanden.
Han kan dock inte förklara varför Mats Jansson inte var tydlig med vad han menade. Bertil Ternert säger att SAS är ett komplext företag där det finns smittoeffekter. Uttalanden i ett nordiskt land färgar av sig på de andra. Bertil Ternert säger att hoten om strejk nu fått till effekt att SGS, som är SAS bolag för marktjänster, inte säljs utan fått krav på ökad lönsamhet och effektivitet. Det finns inga beslut om en senare försäljning. Utvecklingen i SGS får avgöra företags framtid.
Det känns orättfärdigt att Mats Jansson angriper oss. Han drar alla över en kam och jag förstår inte vad han pratar om, säger Sven Cahier, ordförande för SAS tjänstemannaförening - Unionen, som organiserar runt 1 400 personer i olika SAS-bolag.
Han tycker att det finns en fixering vid strejker hos företagsledningen - inte hos facket. SAS har enligt honom inte heller kunnat lägga fram några hållbara argument för en försäljning av SGS.