Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Det är tanken som räknas

Är du en av dom som har svårt att avsluta och sätta punkt? Som har lätt för att dra igång nya projekt och inspirera dig själv och andra men har svårare att följa upp och summera? Som blir stressad av att göra en "att göra lista" för du vet att det är minst tjugofem viktiga saker på den och tretton ännu viktigare? <br />
Publicerad
Om det är så, så kan jag trösta dig med att du inte är ensam. Jag träffade en personalgrupp som gjort en profilanalys om sina förmågor och upptäckt att de alla var dåliga avslutare. De hade andra positiva sidor, som att de var kreativa och lyhörda, men att verkställa och slutföra var ett gemensamt problem.
När jag frågade vad de gjort åt det berättade de i mun på varandra att de haft massa idéer om hur de skulle bli bättre. Det var en lång och imponerande lista på förslag. De skulle utse ansvariga för alla idéer, de skulle noggrant följa upp på personalmöten, de skulle påminna varandra, de skulle dela ansvar på större projekt för att ha bättre koll och de skulle begränsa antalet nya idéer.
Jag blev mycket imponerad och frågade hur det gått; vad har ni genomfört och vad har fungerat? Det blev alldeles tyst men sedan började de skratta. En sa; men jösses, det där var förra veckans förslag, om du frågar oss nu har vi en hel hop med mycket bättre förslag! Vi blev seriösa ett tag och jag frågade om konsekvenserna; Innebar det att de kände sig missnöjda och att goda uppslag försvann på vägen?
De tänkte en stund och sedan sa deras chef något mycket befriande för alla som har svårt att avsluta; Allvarligt talat, sa hon, så ser jag inte problemet. Jag föredrar att ha en arbetsgrupp som är engagerade och infallsrika än en som aldrig kommer med förslag. Dessutom gör ni ett alldeles utmärkt jobb. Det blir ett problem först när vi definierar det som ett problem. Man kunde lika gärna se det som att vi har en ständig brainstorming.
Efteråt tänkte jag till om vad hon sagt och det slog mig att många arbeten och sätt att utföra arbetet faktiskt liknar ständig brainstorming. Många arbeten omöjliggör avslut. På gott och ont är det en strid ström av nya utmaningar och arbetsuppgifter och även om det för många är en vanvördig tanke, så kanske inte allt ska avslutas?
Ett är dock säkert och det är att de som ser sig som dåliga avslutare inte mår bättre av att påminnas om det. Självfallet ska det som ska utföras också slutföras i tid, men det ligger på ett mentalt plan också. Några är helt enkelt dåliga på att avsluta och de behöver ramar som underlättar avslut men de ska också ha frihet att innanför ramarna få fortsätta med att aldrig göra slut. De ska ha några arbetsuppgifter som gynnas av nya idéer varje vecka.
Omorganisationer är ofta så! Det är bra att funderar på hur man borde göra och vad som skulle kunna organiseras bättre, men det är som om funderingen i sig är viktigare än förändringen. Många företag hade tjänat på att aldrig ha avslutat tanken utan istället låtit kreativiteten flöda ett tag till.
Utan att bli alltför filosofisk slår det mig, så här i juletid, att tänk vad mycket mindre stress det skulle innebära att ta uttrycket "det är tanken som räknas" på allvar. Istället för att trängas och i sista sekund avsluta julklappslistan så kunde vi sitta hemma och tänka ut ännu roligare paket till nästa år. Nåja det ena utesluter inte det andra. Några avslut och några fortsatta tankar är melodin. God Jul!


Ulf Lager



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.