Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

När du söker jobb: Berätta inte allt

För gammal, krångligt efternamn, gravid... Det finns massor av skäl att hänga läpp och ta för givet att jobbet du söker går till någon annan. -Dumt att ge upp, bättre är att tänka lite annorlunda, menar karriärkonsulten Eva Gotthardson.<br />
Publicerad
Om man så blir väckt mitt i natten ska svaret vara "kompetens!" på frågan vad som är viktigast när man söker jobb. När ansökningshandlingarna väller in hos arbetsgivaren gäller det att vara tydlig i vad det är man har att erbjuda. Det andra, om man sammanfattar Eva Gotthardson, är att inte vara så snabb med att berätta allt, allt. Arbetsgivare har vare sig tid eller lust att läsa om vad du inte kan.
- Svara inte på frågor som inte är ställda. Många sökande skriver exempelvis personnumret bredvid namnet i en ansökan. Korkat! Har man otur slänger rekryteraren ansökan redan där och tittar inte efter kompetensen.
Hon håller med om att det råder en viss åldersdiskriminering - på somliga arbetsplatser. Åldern kan också bli en ursäkt för att inte söka; det gör ont att få nej.
Å andra sidan kan man vara för ung också.
- En arbetsgivare söker rätt erfarenhet. Ung som gammal behöver väcka intresset. Beskriv vad du kan, specialkunskaper, vad du gjort och som passar det här jobbet.
Om man har utbildning men ingen erfarenhet, eller erfarenhet men ingen utbildning, eller rent av saknar båda?
- Först och främst: skriv inte vad du i n t e har eller i n t e kan. Du ska tala om vad du är bra på, vad en eventuell utbildning eller tidigare jobb har gett dig och varför just du passar för det här jobbet.
Eva Gotthardson tror på att krydda med något personligt: "Det finns ingenting som triggar mig som att lyckas vända en negativ kund".
Ska man tala om att man väntar barn?
- Inte i en ansökan. Men svara ärligt på en rak fråga. Gäller den om eller när man tänker skaffa barn, kan man svara lite svävande att det inte är aktuellt än på länge. Man får inte diskriminera men det kan finnas arbetsgivare som har dålig erfarenhet av småbarnsföräldrar som håller på sin rätt i alla lägen.
Att söka som arbetslös är jobbigt för många.
- I dag är det inte ett dugg genant att bli av med jobbet, oftast är det ju på grund av fusioner och omorganisationer. Du behöver inte basunera ut det, däremot svara ärligt på en fråga. Samma sak om man uppmanats att gå, som oftast beror på samarbetssvårigheter. Urskulda dig inte, "jag hade samarbetssvårigheter", säg hellre att "vi kom inte överens". Samarbetssvårigheter är ingen egenskap, inget konstant tillstånd utan något som uppstår i vissa situationer och med vissa personer.
Att tänka på är att de som uppmanas lämna jobbet ofta är drivande människor med civilkurage som vågar vara obekväma för något de tror på.
- Om någon vill anställa dig handlar det om vad du förväntas åstadkomma i jobbet, inte varför du slutade på förra jobbet. Koncentrera dig på det framåtriktade, vad du kan och är bra på.
Ett utlandsklingande namn kan innebära papperskorgen direkt. Eller?
- Ja, tyvärr, och det är väl drastiskt att byta namn. Allt beror på kraven i jobbet och hur bra du kan presentera varför du passar, så om du talar hygglig svenska så ring och presentera dig.
Men många är dåliga på svenska.
Det är en av få saker som verkligen går att göra något åt.
Hur är det med uppfattningen att arbete får man genom kontakter? Och jag som inte har något kontaktnät!
- Om man tror att man måste känna beslutsfattarna, ja. Men det kan vara vem som helst; grannar, kurskamrater, släktingar. Om jag vet vad jag vill är det lättare att fråga, om den arbetsplatsen, om krav på den typen av jobb, om du får ringa och hänvisa till din kontakt.
De flesta tycker om att hjälpa till och då måste man också våga tala om att man söker jobb, vad man är bra på och tycker om att göra. Men det är ju jättesvårt att tala om vad man är bra på.
- Man ska inte skryta? Ta papper och penna och inventera vad du gjort bra, vad du hanterat skickligt, tänk ut något i din jobbvardag som du fixar galant. Det man tycker är roligt är oftast det man är bra på.
Fortfarande efterfrågas floskelbetonade egenskaper i annonser. Men få, om någon, beskriver sig som ansvarstagande eller kommunikativ.
- Tala om hur ditt ansvarstagande visar sig, vad kommunikativ betyder för dig. Beskriv dig mer precist, att du gillar ordning och så länge du var på förra arbetsplatsen var arkivet alltid välskött.
Hur ska man synas bland alla sökande?
- Om det finns ett telefonnummer angivet så ring! Inte för att krysta fram klyftiga frågor utan för att presentera dig och säga varför du är intresserad av tjänsten och tänker skicka in en ansökan, "jag hoppas ni kommer ihåg mig".
Läs gärna annonsen med märkpennan i högsta hugg. Markera vad som efterfrågas och skriv bara om det i ditt brev, resten ska finnas i bilagd meritförteckning.
- Tänk på att rekryteringskonsulter bara har arbetsgivarens kravspecifikation att gå efter och då gäller det att fylla så många som möjligt av de kriterierna.
Ansökan ska vara lättläst både i layout och det skrivna, rättstavad och inte för lång. Undvik plotter med fet och kursiv stil huller om buller. Annons i punktform - ansökan i punktform.
- Och vänta inte för länge, råder Eva.
Ju större ja-hög när din ansökan kommer, desto större risk att hamna i nej-högen direkt. Arbetsgivare kan kalla till intervjuer innan ansökningstiden gått ut; ingen lag förbjuder det.
Många har sökt massor av jobb men knappt kommit på intervju. Är det någon idé egentligen?
- Det är alltid idé, också för den som "prövat allt". Den som har sökt 300 jobb och inte ens kommit på intervju bör nog fundera på vad som är fel, kanske presentera sig annorlunda, använda stavningskontroll, leta efter nya sajter på nätet, ringa först, söka andra typer av jobb, be någon läsa ansökan.
Den som har varit på intervju men inte fått jobbet kan gott ringa och höra vad man föll på.
- Det är inte säkert att du blir klokare av det men du kan ha tur och lära dig något. Du kanske får höra att jobbet gick till en med en särskild förmåga - som du också har! Men missat att tala om.
- Om man varit nära att få jobbet kan man också säga att de gärna får behålla ansökningarna om det skulle dyka upp något passande.
Tvärtemot vad arbetsförmedlingen brukar råda tycker Eva Gotthardson att man ska söka färre jobb.
- Lägg ner din själ på de jobb du söker. Arbetsgivare får många oengagerade sökande, och det märker de.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.