Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Laga till en bättre ekonomi

Gillar du att laga mat? Bra, då är dina möjligheter att laga till en bättre ekonomi stora. Om inte, är mitt tips att köpa en bra kokbok som lär ut matlagningens grunder, Vår kokbok till exempel. För vill du spara pengar och skaffa lite mer ekonomiskt utrymme att leva för så går den smidigaste och bredaste vägen via ditt kök.<br /><br /><br />
Publicerad
Mat är nämligen den utgiftspost som du lättast kan påverka. Det handlar om mycket mer pengar än du vill tro (mer än 20000 kronor per år) och det är lätt som en plätt att spara in dem, faktiskt.

Enligt konsumentverkets riktlinjer kostar maten (inklusive hygienprodukter) för normalfamiljen (2 vuxna, 2 barn)runt 5000 kronor per månad. För många av oss kan det säkert dra iväg uppåt 60000-70 000 kronor per år. Här finns utrymme för massiva besparingar med förbättrad ekonomi, hälsa och matlust som följd. Även om du bara följer en del av mina mattips så handlar det om stora pengar. Jag säger som Robert Aschberg: "Häng med".

Laga din mat
Färdiglagad mat är alltid dyrare och inte så sällan sämre än den du lagar själv. Det är en generell regel. Räkna med att den gäller även dig. Hur stora besparingarna blir beror förstås på hur du väljer att göra, men här har du lite peppande siffror.
Anta att en familj (2 vuxna, 2 barn) lägger 250 kronor på färdiglagad mat per tillfälle och gör detta fyra gånger per vecka. Årskostnad: 52 000 kronor.
Hemlagat är billigare, räkna med hälften så billigt. Besparing: 26 000 kronor per år.

Matlåda till lunch
Minska dina lunchkostnader dramatiskt genom att laga extra mycket mat och ta med dig matlåda till jobbet. Du halverar dina lunchkostnader, minst. Räkna med att restauranglunchen kostar 60 kronor per gång, vilket gör i runda slängar 14 000 kronor på ett år. Om du istället väljer matlåda (rimlig kostnad 20 kr/portion) kan du sänka dina lunchkostnader med två tredjedelar. Besparing: cirka 10000 kronor per år.

Kasta inte
De flesta hushåll kastar cirka 30 procent av sin mat, vilket alltså är detsamma som att den där normalfamiljen slänger sisådär 20 000 kronor per år redan skattade pengar i soporna. Ingen vacker tanke, eller hur? Men det löser vi och vänder till din fördel med hjälp av lite hjärngympa. Se resterna som grunden till nya måltider istället för som skräp. Ju bättre du blir på att laga mat, desto bättre blir du på att ta tillvara maten.
En lösning kan faktiskt vara att laga ännu större portioner och använda resterna till matlådor och andra rätter, som pytt, soppa, pastasåser med mera. Det är också praktiskt att laga flera portioner på en gång och frysa in.
Att köpa stora hela bitar är billigare än att köpa styckade filéer. Gör storkok och ha till flera måltider eller frys in. En stek ska vara på minst ett kilo för att bli saftig och optimalt tillagad. Små köttbitar blir lättare torra när de tillagas, vilket också är dålig matekonomi.
Besparing: 20 000, i bästa fall 30 000 kronor per år.
Ok. Nu har du redan sparat in åtskilliga tusenlappar men vi har inte ens nuddat vid de stora och smaskiga utgifterna godis, chips, läsk, snus och cigaretter. Här får du göra dig omaket att räkna ut dina besparingar utan hjälp från mig.
Själv kan jag lätt spara 15000 kronor per år på att bli en last fattigare. Lustigt nog hade jag behövt just den summan nu då min senaste tandläkarräkning landade precis där.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.