Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Finns det plats för alla i bredaste förbundet?

HTF har under året stolt slagit på stora trumman om att vi är Sveriges bredaste fackförbund. Men för varje gång jag tänker tillbaka på den reklamkampanjen blir jag fundersam. Det är nämligen ganska förpliktigande att kalla sig bredast. Är vi så breda att alla HTF:s medlemmar känner sig representerade i vårt budskap utåt? Är det verkligen så att alla känner sig trygga och välkomna hos oss? undrar Thomas Rasmussen, aktiv i HBT-nätverket.<br />
Publicerad
Under 2006 har det bildats ett HBT-nätverk (homo-, bi- och transpersoner) bland HTF:s
medlemmar. Nätverket startade efter en diskussion på ett HTF-möte då det kom fram att det
finns medlemmar som är öppna med sin sexuella läggning överallt förutom inom just deras
fackförbund HTF. Nätverket bildades bland annat för att medlemmarna
ska kunna utgöra ett stöd till varandra.

Det finns en del luckor inom HTF när det kommer till jämlikhet och diskriminering. I flera
HTF-dokument framgår det att HTF ska jobba för jämställdhet och mångfald men det är oklart vad det innebär. Vi har dock förstått det som att mångfaldsarbetet ska fokuseras på de andra diskrimineringsgrunderna som till exempel sexuell läggning, etnicitet och funktionshinder. Inom HTF finns det starka tendenser att prioritera könsdiskriminering - det som begreppet jämställdhet talar om. Problemet är att våra medlemmar inte enbart könsdiskrimineras. Visst är vi ett brett förbund med alla branscher vi representerar, men i antidiskrimineringsarbetet är vi verkligen inte det breda förbund vi så gärna vill vara.

Vi i HBT-nätverket har varit glada över HTF:s engagemang i Fritt Fram, vars syfte är att motarbeta diskriminering på arbetsplatser på grund av sexuell läggning. Detsamma gäller de gånger då HTF har visat upp sig i Pridepark och på Regnbågsfestivalen med olika seminarier och andra evenemang.

Vi skulle vilja uppmana och uppmuntra HTF:s nya förbundsstyrelse att göra ett klart och tydligt ställningstagande i frågan om diskriminering. Vi tycker att det nu är dags att styrelsen gör klart att det inte finns plats för diskriminering inom HTF. Varken bland personal, förtroendevalda eller medlemmar. Det är också mycket viktigt att betona detta då det finns tydliga och problematiska högerpopulistiska vindar i samhället för övrigt. Genom nolltolerans mot diskriminering skickar vi även ett viktigt signal till alla övriga förbund att skärpa sig.

Vi vill också uppmana de involverade i Sif-HTF-samgåendet att se över dagordningen i det nya förbundet. I ett samhälle där det finns diskriminering, kan man omöjligtvis enbart jobba med förhandlingar utan att ha hela perspektivet med. Diskrimineringsfrågor är en ytterst viktig demokratifråga.

Det är viktigt att vi sätter värde i vårt antidiskrimineringsarbete istället för att nedprioritera det. Vi är stolta över att vårt förbund har varit så framgångsrikt i jämställdhetsfrågorna. Nu är det dags att ta nya tag. Vi vill att den nya ledningen, men även så småningom den nya organisationen, tuffar till sig och tar klarare ställning mot all sorts diskriminering. Inom facket ska man inte behöva smyga med sin sexuella läggning eller bli annorlunda behandlat för man heter något osvenskt i efternamn.

Under årets kongress gjorde jag ett antal inlägg om HTF:s jämlikhetsarbete. Ett stort problem är den begreppsförvirring som råder inom förbundet. Jag vill därför uppmana förbundet att ta tag i det problemet kanske genom att ta fram en ordlista? Det är viktigt att vi alla definierar begreppen på samma sätt - annars är det omöjligt att kämpa tillsammans för samma sak.

I flera HTF-dokument står det att läsa: HTF arbetar för ett jämställt, jämlikt och rikt arbetsliv. Jaså tänker jag; begreppet jämställdhet talar om könsdiskriminering medan jämlikt är ett samlingsbegrepp för alla typer utav diskriminering (till exempel diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religiös övertygelse, ålder, funktionshinder och sexuell identitet). Alltså blir det för mig, som förstår begreppen, att förbundet skriver att vi ska arbeta för ett arbetsliv fritt från könsdiskriminering och fritt från könsdiskriminering. Betyder det att könsdiskrimineringsfrågan är dubbelt prioriterad inom HTF - eller betyder det ganska enkelt att HTF inte riktigt har koll på begreppens betydelse?

Låt jämlikhetsarbetet genomsyra allt; i allt tryckt material, på webben, i våra förhandlingar, våra avtalskurser, grundkurser med mera. Låt även arbetet genomsyra representationen i HTF:s demokratiska organ så vi får en rättvis representation i alla led. HTF har ju nu tagit ställning för kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser, vad sägs om att titta över våra egna demokratiska organ i förbundet? Representerar HTF sina medlemmar?

I HTF:s övergripande mål för arbete med jämställdhet och mångfald står: "HTF:s vision är att ge människor styrka att uppnå ett arbetsliv som ger livskvalitet. I ett sådant arbetsliv skall alla medlemmar fritt kunna åtnjuta sina rättigheter i arbetslivet utan kränkningar på grund av kön, etnisk bakgrund, religiös övertygelse, sexuell läggning eller funktionshinder".

Låt oss skapa ett förbund där alla kan känna sig trygga och välkomna. Kanske vi någon gång i framtiden med rättvisa kan kalla oss för Sveriges bredaste fackförbund.



Thomas Rasmussen,kongressledamot och aktiv i HBT-nätverket

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.