Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ingen juristhjälp till arbetslös som överklagar

HTF kommer avsluta sitt försök att ge juridisk hjälp till medlemmar som överklagar a-kassans beslut. Det bestämdes på förbundsstyrelsen sammanträde i februari.<br /><br /><br />
Publicerad
Det var förra våren som HTF inledde sitt försök med att låta förbundets jurister sköta tvister med a-kassan. Den första mars avslutas försöket.
I de fall medlemmen hade stor chans att få rätt mot a-kassan skulle juristerna hjälpa till att driva ärendet. I praktiken har systemet inte fungerat, visar en utvärdering från HTF. Förbundets ombudsmän skulle göra en första bedömning. De mål som var värda att överklaga skulle föras vidare till juristerna.
Men ombudsmännen har inte tillräckliga kunskaper för att kunna sortera ärendena. När juristerna tagit över har de inte heller haft resurser för handläggningen eller möjlighet att lära sig a-kassans komplicerade regelverk, konstateras i utvärderingen.
Under försöksåret har juridiska sektionen anlitat LO-TCO Rättsskydd i de ärenden som man drivit.
-Vi har gjort en jämförelse med SKTF, som haft en accelererande ökning av sina ärenden. Vi kommer inte kunna klara en liknande utveckling. Varje ärende kostar i snitt 25 000 kronor, säger Bengt Olsson, vice ordförande i HTF.
Fackförbundet SKTF, som organiserar kommunaltjänstemän, har sedan flera år juridiskt stöd i a-kasseärenden. De har ett hundratal ärenden varje år.
I utvärderingen konstaterar man också att juridisk hjälp inte är lika angeläget i dessa fall som när medlemmar måste driva mål i arbetsdomstolen (AD) eller tingsrätten.
Anledningen är att a-kasseärenden överklagas i förvaltningsdomstolar. Dessa ska självmant göra en utredning och införskaffa de handlingar som behövs. A-kassan är skyldig att samla ihop alla sina handlingar i ärendet. Den arbetslöse behöver inte göra mer än att skriva ett enkelt brev och tala om vad man är missnöjd över. Bara i de fall man har någon ny handling som a-kassan inte tidigare fått behöver den bifogas.
-Om jag var arbetslös och inte fick rätt skulle jag överklaga. Det kostar ju inte något, säger Bengt Olsson.
Han säger att utvecklingen i SKTF tyder på att det visserligen finns ett behov av att ge stöd i dessa ärenden, men att HTF inte har resurser för det.
-Ja, det finns gränser för vad vi klarar av. Och det vi gjort är att sätta in resurser så att a-kassans beslut blir korrekta. Det har lett till att antalet ändringar i besluten från HTF:s a-kassa minskat dramatiskt, säger han.
Bengt Olsson säger också att a-kassans regler är alldeles för krångliga för att den enskilde ska kunna förstå dem. De måste förenklas, konstaterar han.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.