Vistelsen i Västafrika blev också en värdefull erfarenhet när hon kom hem igen. Det gav henne jobbet som butiksansvarig för Burkina Faso Boutique i Gamla stan, Stockholm. Men butiksjobb var det sista Lotta hade tänkt sig.
När jag fick förfrågan för tre år sen började jag nästan skratta. Jag har alltid sett mig som någon som ska jobba på kontor. Den enda erfarenhet jag hade av stå i butik var extrajobben på NK när jag yngre, säger Lotta Spykman.
Hennes intresse för Afrika och ett engagemang för rättvisefrågor gjorde hennes som klippt och skuren för jobbet i den då relativt nyöppnade butiken.
Sen Lotta tog över chefsjobbet har omsättningen ökat. Stamkunderna blir fler och tillsammans med två anställda har Lotta fått ett sammansvetsat team. Att vara chef visade sig inte vara så svårt.
- Det är ju lagom att vara chef för två, säger Lotta och ler.
I butiken och tillhörande galleri kan man beskåda och köpa konst, torkad mango, instrument, leksaker, sjalar och mycket mer. Här finns vackert och gediget hantverk från främst Burkina Faso men också från övriga Västafrika. Varenda pryl har sin egen historia att berätta - här lyser massproduktionen med sin frånvaro.
- Det är så roligt att jobba här. Kunderna reagerar ofta med att säga "vad vackert allting är här", och så får jag in hela världen i butiken, säger Lotta och menar både varorna och det faktum att Gamla stan lockar turister året om.
Lotta åker till Burkina Faso en till två gånger om året för att köpa hem varor. Hantverkare och handlare får ordentligt betalt för sina jobb. De får också en chans att ta sig in på den svenska marknaden och får en tryggare ekonomi. Socialt ansvar är en förutsättning för att Lotta ska kunna jobba i en affär och sälja.
Lotta Spykman säljer rättvisemärkta varor och försöker köpa rättvist själv. Men hon är den första att erkänna att det kan vara svårt att veta vad som är okej att handla.
- Man får inte bära världssamvetet på sina axlar, men som kund ska man vara medveten om sin konsumentmakt. Handla saker du tycker om men när du gör det, tänk på vem som vinner på att jag handlar det här. Det kanske finns ett annat rättvisare alternativ som inte är svårt att få tag på.
Lotta kommer inte att bli rik på chefsjobbet, inte i ekonomisk mening. Men engagemang kostar, bra lön är en förutsättning för att orka ge det där lilla extra hela tiden, tycker Lotta.
- Ska man orka jobba långsiktigt och engagerat måste man ha rimlig lön. På sikt gynnar det också de vi handlar av. En kompetent personal säljer bättre, tror hon.
På heltid skulle Lotta ha tjänat 27 000 kronor, men hon arbetar 80 procent. Efter skatt har hon ungefär 14 000 kr kvar, pengar som hon tycker räcker till buffertsparande, resor och lite extra god mat ibland.
Jag tycker att jag har en bra lön. Även om jag i realiteten jobbar mer än mina 80 procent så kan jag styra över mina arbetstider.
Den friheten är viktigare än alla pengar i världen. Möjligheterna att jobba hemifrån är inte stora men jag brukar kunna ta ut extra ledigt när barnen har lovdagar. Så Lotta är nöjd. Har man dessutom sett fattigdom på nära håll får man andra perspektiv på materiella behov.
- Min drivkraft är att jag ser att vårt arbete bidrar till att fler personer får makt över sin egen ekonomi och sina liv, och då känner jag mig nöjd.