Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jouren hallå nr 02/06

Varje dag får HTF Direkt upp till 600 samtal med frågor från medlemmar i hela landet. Lön&jobb har lyssnat på en jourtelefon under några timmar och publicerar svar på typiska frågor. Vi återkommer med nya frågor i nästa nummer.<br />
Publicerad
Måste jag säga mitt namn?
Jag jobbar i kundtjänst och bemöter kunder som har klagomål på varor. Jag har tidigare blivit hotad av personer som ringt in och tycker att det är obehagligt att säga både mitt för- och efternamn. Då jag har ett ganska ovanligt efternamn skulle jag vilja slippa säga det.
Min arbetsgivare förstår mig men anser inte att vi ska göra på något annat sätt. Vi har inte skrivit något i anställningskontraktet att jag måste säga mitt efternamn och jag undrar därför om jag kan slippa säga det?
Svar:
Hur företaget vill att ni svarar är ingenting man kommer överensom i anställningsavtalet utan det är företagets policy som styr detta. Däremot är det du beskriver ett arbetsmiljöproblem. Här har arbetsgivaren ett stort ansvar och det finns enarbetsmiljöföreskrift, Åtgärder motvåld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2), där man påtalar arbetsgivarens skyldigheter även när det gäller förebyggande åtgärder för att undvika hot.Ett enkelt sätt att komma runt det problem du beskriver är att du får tillåtelse att använda ett alias då du sitter i telefon, till exempel att du använder efternamnet Svensson istället för ditt riktiga efternamn. Vad som är viktigt här är att dina kolleger känner till detta alias samt attatt ni tillsammans med arbetsgivaren utarbetar en policyhurni och arbetsgivaren skaagera när ni till exempel utsätts för hot i telefon. Är de så att din arbetsgivare inte går med på detta bör du kontakta HTF för hjälp att prata med din arbetsgivare om detta arbetsmiljöproblem.

Får jag två karensdagar?
Hur är det med karensavdrag när man är sjuk? Jag var sjuk onsdag till fredag och började arbeta igen på måndagen, sedan blev jag sjuk igen på onsdagen. Måste min arbetsgivare göra avdrag för två karensdagar?
Svar:
Om en arbetstagare blir frisk och återinsjuknar inom fem kalenderdagar från det att en tidigare sjuklöneperiod avslutats räknas den nya sjukperioden, oberoende av sjukdomsorsak, som en fortsättning på den tidigare sjukperioden och inget nytt karensavdrag ska göras.
Man kan ha max 10 karensdagar, hos en och samma arbetsgivare, under en 12-månadersperiod. Från det elfte sjuktillfället får man ersättning med 80 procent av lönen från första dagen.

Måste jag betala bluffakturor?
Jag har märkt att min arbetsgivare hittar på bluffakturor för att få undan pengarna utomlands. Han attesterar dem och låter mig sedan utföra betalningen eftersom det är jag som arbetar på ekonomiavdelningen. Måste jag betala dessa? Det känns inte rätt att göra sig medskyldig. Jag vill inte stöta mig med arbetsgivaren eftersom jag är rädd om min tjänst.
Svar:
Om du betalar dessa fakturor kan du bli åtalad för medverkan till brott. Du bör genast säga till din arbetsgivare att du inte vill utföra dessa utbetalningar. Du kan polisanmäla din arbetsgivare angående detta.

Kan jag sluta säsongsanställningen?
Jag har en säsongsanställning på ett företag från 1 april till och med 30 november.
Om jag mot förmodan skulle få erbjudande om arbete av annan arbetsgivare före 30 november, kan man då byta arbetsgivare eller måste jag fullfölja säsongsanställningen?
Svar:
Din anställning är en visstidsanställning som sträcker sig mellan två datum.
Under denna tid har du förbundit dig att jobba och skulle du vilja avsluta denna
anställning bryter du det avtalet. Om ni däremot har skrivit in i anställningsavtalet
att det är en ömsesidig uppsägningstid på t ex en månad kan du säga upp dig.

Får jag något extra när jag är sjuk?
Jag har en fråga som gäller om man är sjukskriven längre tid. För ett tag sedan råkade jag ut för en hjärtmuskelinflammation som gjorde att jag blev sjukskriven i tre månader. Finns det någon försäkring via HTF som täcker viss del av inkomstbortfall?
Svar: Nej, ingen sjukförsäkring ingår i medlemsavgiften.
När du blev medlem fick du ett erbjudande från Folksam om en grupplivförsäkring, men vad du valde där är mellan dig och Folksam. Om din arbetsgivare har kollektivavtal, så får du 10 procent av din lön från 15:e sjukskrivningsdagen tom dag 90.

Måste jag avbryta föräldraledigheten?
Jag har varit föräldraledig i 18 månader men har inte tagit ut ersättning för mer än 11 månader. Nu har min arbetsgivare ringt och kräver att jag ska börja jobba igen. Har han rätt att göra det?
Svar:
Föräldraledighetslagen ger dig rätt till hel ledighet till dess barnet har fyllt 18 månader. Efter det kan du vara ledig lika många dagar som du har rätt till föräldrapenning. Du ska anmäla din ledighet till arbetsgivaren senast 2 månader innan den ska tas ut och under högst 3 perioder per år. Din arbetsgivare kan därför inte kräva att du ska börja arbeta redan nu om du informerat i tid om längden på din ledighe

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.