Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skynda inte till jobbet efter kräksjukan

Redan i oktober gick det att läsa om vinterkräksjukan i tidningarna. Den som tror att smittan har klingat av tror fel. Det är nu under januari och februari kräksjukan härjar som värst, först till påsk är faran över.<br />För den här gången.<br />
Publicerad
Men faktum är att vinterkräksjukan, som orsakas av ett virus, har varit ovanligt mild i år. Det kan bero på den milda hösten som fått svenskarna att vistas utomhus mer. Frisk luft och sol är balsam för immunförsvaret.
Efter en glåmig höst är det lättare att bli sjuk, immunförsvaret hänger också ihop med hur vi mår mentalt, säger Kjell-Olof Hedlund som är chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.
En annan orsak till kräksjukans lindriga framfart kan också vara att förra året drabbades Sverige mycket hårdare. Det tycks vara så att vinterkräksjukan slår till hårdare vartannat år. Varför vet forskarna inte riktigt eftersom viruset förändras hela tiden. 2002 var något av ett rekordår då vinterkräksjukan sänkte nästan en halv miljon svenskar.
Vinterkräksjukan är inget nytt fenomen. Den finns omnämnd redan 1929, men det är de senaste 10-15 åren som den slagit till mot en stor del av befolkningen.
Den är smittsam, rent av rejält smittsam, men Kjell-Olof Hedlund vill ändå tona ner hysterin lite.
Det är inte så att alla på en arbetsplats blir sjuka bara för att en har vinterkräksjukan. Men sitter du bredvid någon som har viruset i kroppen eller om någon kräks på fikabordet då ligger man pyrt till.
Om du nu inte råkar vara en av de som kräksjukan inte biter på. Forskarna har nyligen upptäckt att ungefär var femte svensk är mindre mottaglig för viruset eftersom deras slemhinnor verkar sakna en receptor som fångar upp viruset.
För de som inte är lika lyckligt lottade kan man genom att hålla god hygien minska risken att bli sjuk. Någon annan botemedel finns inte.
Det som kännetecknar vinterkräksjukan är hastigt insjuknande, inte så sällan våldsamma kräkningarna och diarréer. Det som är lurigt med sjukdomen är att den kan komma plötsligt och gå över nästan lika fort. Personen känner sig frisk men i själva verket är han eller hon en vandrande viruslbomb.
- Man tror att man gör sina kollegor en tjänst genom att skynda sig tillbaka till jobbet eftersom symptomen är borta och man känner sig frisk. Men i själva verket gör man dem en björntjänst. Även om du känner sig frisk så fortsätter kroppen att utsöndra miljarder av partiklar i avföringen och smitta andra, säger Kjell- Olof Hedlund.
Det tar minst ett dygn för kroppen att rensa fritt från viruset. När kräkningar och diarréer har upphört ska man alltså stanna hemma minst ett dygn men helst två. Läs den där boken som du fick i julklapp, låt kroppen återhämta sig och tänk på arbetskamraternas hälsa.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.