Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Peter Nyqvist, trafiklärare: "Jag jobbar extra så jag kan ha lite kul"

Det finns inga dåliga bilskoleelever, men det finns psykologiska hinder. Och det finns gatstenar, husväggar och fotgängare som helst ska undvikas. <br />Peter Nyquist är trafiklärare, ett yrke som kräver människokännedom och goda nerver.<br />-Med tanke på vad man utsätts för är lönen alldeles för låg, säger han. <br /><br />
Publicerad
Att lära någon att säkert framföra ett fordon i trafik är en komplex verksamhet. Peter Nyquist måste ha oupphörlig koll på elevens fot-, hand- och ögonrörelser. Han ska ha uppsikt över omgivande trafik och kunna rycka in och ta över ratt och pedaler om det skulle råka bli farligt.
Han ska också leda eleven i den psykologiska mognadsprocessen till bilförare, sätta upp rimliga positiva mål, märka när eleven är osäker, men också kunna lura eleven in i lagom stora svårigheter.
-Det är den psykologiska delen som är svårast. Att lyfta eleven den där sista biten till uppkörningen. Men egentligen finns det inga dåliga bilskoleelever.
Peter Nyquist är alltså bilskollärare, eller trafiklärare som det också heter, vid Nya Trafikskolan i Smedjebacken. Det är en körskola som, namnet till trots, har funnits länge och som var bland de första i landet att bedriva internatutbildning, så kallad intensivutbildning. Hit reser folk från hela landet för att bo på vandrarhem och ägna dagar och kvällar åt att lära sig köra bil. Många elever är unga och det ingår i Peter Nyquists arbetsuppgifter att ingjuta trafikvett i unga hetsporrar. Det är med andra ord ett mångsidigt pedagogiskt yrke Peter Nyquist utövar som dessutom är förknippat med viss trafikfara.
Peter Nyquist har först studerat till trafiklärare ett och ett halvt år på yrkesgymnasium, därefter har han arbetat i snart fem år. Det tar minst tre års arbete innan man blir en bra trafiklärare, säger han. Och det är ingen nackdel att han själv är en gammal rallyförare.
-Eget bilintresse är ett stort plus, säger Peter Nyquist som valde mellan att bli trafiklärare och att öppna vägkrog i Smedjebacken.
Lönen han får är 18 000 kronor i månaden och det är alldeles för lite, säger han.
-Med tanke på det man utsätts för. Åtminstone en tre fyra tusen till vore lagom.
Det senaste året har Peter Nyquist vidareutbildat sig vid Örebro universitet till utbildningsledare. Det räknar han med ska ge resultat sig i nästa löneförhandling. Han utbildar också handledare för privatister, något det blivit lag på vid årsskiftet.
Peter Nyquist är uppvuxen i den lilla orten Smedjebacken i södra Dalarna där han bor tillsammans med sin fru och sin fyraårige son. Familjen har ett rött trähus som de amorterar på. Hans fru arbetar som butikssäljare i grannstaden Ludvika. Lönen räcker till det nödvändiga säger han. Men för att familjen ska få en slant över jobbar han extra som fastighetsskötare, dels för en bostadsrättsförening och dels för det lokala bostadsföretaget. Han har också kört bärgningsbil. Man blir ofta något av mångsysslare på mindre orter, förklarar han.
Peter Nyquist fiskar och spelar bandy men har inga andra hobbyer som kostar pengar. Men extraknäcken tillåter att han sparar tre fyra tusen varje månad. Han och familjen unnar sig också en utlandssemester på ett par tre veckor. Ofta åker de till Thailand, i år blev det Bulgarien.
-Det är skönast att ta semester på hösten. Man måste jobba lite extra så att man kan ha lite kul. Man vill ju inte leva på vattenmakaroner, säger han.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.