Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

4 frågor till...

...Berit Magaard, sjuksköterska och klinikföreståndarinna på City Hälsocentral i Stockholm. <br />Sommaren känns visserligen mycket lång borta men är det inte nu man ska tänka på att vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen tbe som kan orsaka hjärnhinneinflammation?<br />
Publicerad
Det är lämpligt att vaccinera sig redan i februari eller i mars. Ju tidigare, desto bättre eftersom det tar olika lång tid för människor att bilda antikroppsskyddet. Men det är svårt att få folk att tänka på fästingar och sommar när det är vinter.


De flesta vaccinerar sig lagom till midsommar och semestertider, är det för sent?


Nej, det är det inte. Grundvaccinet är två injektioner som ges med en månads mellanrum. Men det går att skynda på med ett snabbvaccinsprogram om det behövs. Enligt statistik bildas ett bra skydd även om man vaccineras senare. Men trots det är det önskvärt att göra det i så tidigt som möjligt för att vara helt säker på att hinna bilda antikroppar lagom till sommaren.
En sak som är bra att ha i åtanke är att våra milda vintrar gör att fästingarna överlever och finns egentligen året om. En sträng vinter med över tio minusgrader tar död på många fästingar men en sådan vinter har vi inte haft på ett tag. Jag har en bekant som för bara några veckor sen fick reda på att han drabbats av borrelia, det visar i allra högsta grad att fästingar är aktiva nu också.


Hur farligt är tbe?


Om man insjuknar är det en farlig sjukdom men det är inte så vanligt. Ungefär hundra personer insjuknar varje år. Dödsfall är ovanlig men inträffar. För två år sen dog en man i sina bästa år, han var inte vaccinerad.


Förutom risken att inte vara ordentligt skyddad mot tbe, finns det något annat som kan locka folk att vaccinera sig mot sommarplågor redan nu i februari?


Ja, du slipper stå i kö på vaccinationscentraler så här års.



Friskare med grönt


Krukväxter kan göra underverk med din arbetsmiljö - och din hälsa. Forskning vid Universitetet för Miljö och Biovetenskap i Norge visar att blommor minskar huvudvärk och botar torra slemhinnor och torr hud. Förutom att kontoret blir vackrare renar växterna dessutom luften och suger åt sig farliga partiklar från till exempel datorer och målarfärger.
Enligt Sveriges växtinredares riksorganisation kan sjukfrånvaron minska med över tio procent på arbetsplatser där man placerat ut blommor i lokalerna. Växter som anses särskilt hälsosamma är bland annat palmer, silverkallor och fredskallor.



Svettig föryngring?


Yogatrenden håller i sig, yoga tycks ju bota både migrän och själslig stress enligt utövare och forskare. Bikram yoga kan vara något för den som känner att de vill testa en hyfsat ny yogaform. Det är en fysisk yoga som sträcker och stärker muskler och senor. Det som skiljer den från "vanlig" yoga är att övningarna utförs i ett rum som är uppvärmt till nånstans mellan 37 och 42 grader. Svettigt alltså. Men just svettningen ska ge blodomloppet och matsmältningen en extra kick. Sjukdomar hålls på avstånd och det bästa av allt, Bikram yoga sägs ha föryngrande egenskaper. Ja, vad säger man?



Fler unga blir sjukpensionärer


Kvinnor under 30 år mår allt sämre. På ett år har antalet nya förtidspensionärer i den kategorin ökat med 30 procent. Det visar statistik som försäkringsorganisationen AFA har tagit fram.
Enligt statistiken har antalet nyregistrerade unga kvinnor med sjuk- eller aktivitetsersättning stigit från 1 942 till 2 528 personer under de senaste tolv månaderna.
Den största ökningen av antalet kvinnor med sjuk- eller aktivitetsersättning har skett i åldersgruppen 40 till 49 år, från 8 415 till 10 598 personer. Det motsvarar en ökning på 25 procent.
Enligt Riksförsäkringsverket har Sverige cirka 553 000 förtidspensionärer. Var tredje är under 50 år och sex av tio är kvinnor. Kostnaden för sjuk- och aktivitetsersättning (det som tidigare hette förtidspension) uppgår till 56,8 miljarder kronor per år.


Rökfria kan få högre lön


Fimpa och få högre lön. Det kan bli verklighet för de anställda inom Folkhälsoinstitutet. Åtminstone om generaldirektör Gunnar Ågren får som han vill.
- Jag kan tänka mig att man ger ickerökare högre lön eller andra förmåner, säger han till Aftonbladet.
Bakgrunden till förslaget är att rökfria personer inte är borta lika mycket från jobbet på grund av sjukdom. De tar heller inte lika många pauser.
Jag kan tänka mig att det kan bli en del fackliga komplikationer när man diskuterar olika löner beroende på rökningen, säger Gunnar Ågren.
Tidigare har världshälsoorganisationen WHO deklarerat att man tänker sluta anställa rökare. Folkhälsoinstitutets generaldirektör tycker att WHO:s hårda policy är intressant men tror inte att det är möjligt att använda samma rutiner i Sverige.





Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.