HTF är ett av de förbund som tagit ordentligt med stryk sedan de nya a-kassereglerna infördes.
- En orsak är att vi har många unga medlemmar samt medlemmar med låg lön, som helt enkelt anser att de inte har råd att vara med längre, säger Sven-Gunnar Sööder, rekryteringsexpert på HTF.
- En annan orsak är att många äldre valt att avsluta sina medlemskap. Antalet medlemmar som gått ur HTF är i själva verket betydligt fler, för förbundet har samtidigt rekryterat närmare 7 000 nya medlemmar i år. Rekryteringen går dock betydligt trögare än tidigare år - förra året samma tid hade drygt 2 000 fler nya medlemmar gått med i förbundet.
- Det är ett tuffare klimat för rekryterarna. De anställda tycker att de har de bra som det är och att de inte behöver vara med i facket. Om man vid ett företagsbesök förr om åren lyckades rekrytera tre personer, får man i dag bara med sig en.
- Sedan kan det vara så att vi har för mycket att göra också.Den branta avhopparkurvan håller dock på att plana ut något. Men för att komma upp i samma medlemsantal som innan a-kassereglerna infördes, krävs stora insatser.
- Vi måste jobba vidare på våra prioriterade grupper, det vill säga unga, studerande och chefer. Dessutom blir det jätteintressant att hitta helt nya medlemserbjudanden för att attrahera de äldre avhopparna att komma tillbaka till förbundet, säger Sven-Gunnar Sööder. HTF jobbar både tillsammans med Sif och inom ramen för TCO för att få bukt med medlemstappet. Till exempel så har man inom TCO, på initiativ från HTF-ordföranden Bengt Olsson, startat en kampanj som ska utplåna bilden av facket som gubbigt och mossigt.
- Det handlar mycket om attityd, säger Kerstin Englund, gruppchef på enheten för medlemsrekrytering på Sif. Sif har enligt Kerstin Englund tappat 10600 medlemmar mellan årsskiftet och sista juli. Räknar man med egenföretagarna blir siffran 10800.
- Vi har en annan medlemsomsättning än HTF i vanliga fall också. I Sif stannar man längre. Och våra medlemmar har kanske något högre genomsnittsinkomst, säger Kerstin Englund. Både HTF och Sif har jobbat hårt under våren med att övertyga de som vill lämna förbundet att stanna och de som redan lämnat facket att komma tillbaka. Sif har som mål att rekrytera 25000 nya medlemmar.
- Hittills har vi rekryterat knappt 10000, säger Kerstin Englund. Sedan förbunden införde möjligheten att bara vara med i facket, men inte i a-kassan, har några hundratal HTF-are tagit tillfället i akt. Många fler har gjort tvärtom, lämnat förbundet för att bara vara med i a-kassan. HTF:s a-kassa har tappat mer än dubbelt så många medlemmar som förbundet, eftersom många direktanslutna hoppat av sedan de nya reglerna infördes. - Det skulle vara intressant ur rekryteringssynpunkt om regeringen inför obligatorisk a-kassa, säger Sven-Gunnar Sööder. Om man ändå tvingas vara med i a-kassan, får man ju så mycket mer för en liten penning till. Inte minst inkomstförsäkringen.
Johanna Rovira
Tvekan om HBT-vänlighet retar RFSL-klubbar
Varken HTF:s eller Sifs kanslichef kan lova att det nya förbundet profilerar sig som ett HBT-vänligt fackförbund. Absurt och totalt förkastligt anser RFSLs klubbordförande om kanslichefernas tvekan.
Både medlemmar och ombudsmän i det nya förbundet ska utbildas i frågor som rör Homo- bi- och transpersoner i arbetslivet.
- HBT-frågor har en given plats i verksamhetsplanen för det nya förbundet, säger HTF:s kanslichef Liisa Ödén Vento i en intervju i Sif-tidningen.
Men på frågan om det nya förbundet ska profilera sig som ett HBT-vänligt förbund, svarar de båda kanslicheferna tvekande.
Frågan är för tidigt väckt, menar de.
- Vi är inte riktigt där ännu, säger Liisa Ödén Vento.
HTF-ordföranden för RFSL:s klubbar, Robert Karlsson Svärd, anser att båda kanslicheferna är för fega i sina uttalanden:
- Det är svårt att inte reagera när folk inte kan svara ja per automatik på en sådan fråga. Det blir absurt och totalt förkastligt. Tänk om man svarat lika tvekande på frågan om förbundet ska vara judevänligt, invandrarvänligt eller kvinnovänligt?
- Självklart! borde vara svaret på frågan, om vi ska ha ett fackförbund där alla känner sig välkomna. Om man inte är HBT-vänlig, vad är man då?
Att utbilda folk i HBT-frågor är en självklarhet på samma sätt som man utbildar ombudsmän i andra diskrimineringsfrågor, anser Robert Karlsson Svärd. Man uppfyller knappast sitt ändamål som fackförbund om ombudsmännen inte vet varför det är viktigt att motverka diskriminering, menar han.
- Uttalandena i Siftidningen andas tolerans, men jag är kräkmätt på tolerans. Alla grupper förtjänar att mötas med respekt och acceptans, säger klubbordföranden.