Vad är en feminist?
En rabiat rödstrumpa som längtar efter att få kastrera alla män med en slö skridsko.
B: Någon som anser att folk ska ha samma rättigheter och lön oberoende av kön.
C: Göran Persson.
Svar: B. Göran Persson har visserligen kallat sig feminist men under hans år vid rodret har inget hänt vad gäller löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
: Vad är jämställdhetsombudsmannen?
A: En statlig myndighet
B; En gnällig liten man som inte platsade för ett riktigt jobb för en hel karl.
C: Carl Bildt.
Svar: JämO är både en statlig myndighet med uppgift att verka för att alla människor ska ha lika villkor i arbetslivet oavsett kön och en person, och för närvarade Claes Borgström. Han är man, men huruvida han kan uppfattas som gnällig av diskriminerande arbetsgivare eller inte hör inte hit. Det gör inte heller Carl Bildt.
Vad hände 1864?
A. Männen förlorade sin lagstadgade rätt att aga sin fru.
B. HTF startar kampanjen kvinnoslanten.
C. En prästlärling i Ånge får en uppenbarelse om att om hundra år kommer alla i Sverige vara lika mycket värda.
Svar: A. Prästlärlingen i Ånge kan visserligen mycket väl ha fått en profetia, men den visade sig i så fall vara felaktig sett ur ett krasst verklighetsperspektiv. HTF-kampanjen kvinnoslanten, kan tyckas ha pågått i evigheter, men kvinnor tjänar i genomsnitt fortfarande bara 83 procent av männens löner - varav 8 procent är en helt oförklarlig skillnad.
Vad är en lönekartläggning?
A: Något missunnsamma typer ägnar sig åt istället för att arbeta.
B: Ännu ett försök av Storebror att kontrollera allt jag gör. Snart kan jag inte peta mig i näsan längre utan att bli kartlagd.
C: En årlig jämförelse av mäns och kvinnors löner inom de egna företaget.
Svar: C. Jämställdhetslagen skärptes 2001 till att omfatta lönekartläggning. En jämställdhetsplan utan föregående kartläggning är ingen komplett plan. Läs mer om hur man gör en jämställdhetsplan med lönekartläggning på JämO:s hemsida
www.jamombud.se.
Vilka arbetsplatser slipper ha jämställdhetsplaner?
A: Företag utan några kvinnor.
B: Företag med färre än tio personer.
C: Fackförbunden - de är ju så jämställda ändå.
Svar: B. Lagen gör ingen skillnad för enkönade arbetsplatser, utan alla arbetsplatser med fler än nio anställda är skyldiga att göra en jämställdhetsplan. Vissa fackförbund (utan att nämna några namn) håller visserligen jämställdhetsfanan högt utåt men har det lite si och så med jämlikheten inom det egna förbundet.
Varför har vi inte jämställdhet inom arbetslivet än?
A: För att de som är för jämställdhet hakar upp sig på begrepp och detaljer och bråkar inbördes istället för att göra gemensam sak och sätta foten i marken.
B: För att de män som har makten ogärna delar med sig och de män som är privilegierade inte inser att de är det.
C: För att vi är olika rent biologiskt och därför aldrig kan få total jämlikhet.
Rätt svar alternativ D. Det här är tänkt som en retorisk fråga - funnes det ett givet svar som alla kunde enas om kanske vi skulle ha ett jämlikt arbetsliv vid det här laget.