När jag har varit sjuk så har min arbetsgivare gett mig sjuklön baserad på min grundlön. Jag förlorar en hel del på det eftersom jag också har provision varje månad. Jag förlorar även om jag bara är sjuk en vecka. Hur ska det egentligen räknas?
Svar:
Sjuklönen beräknas genom att arbetsgivaren gör ett sjukavdrag på din månadslön per frånvarodag. Med månadslön avses den fasta kontanta månadslönen och eventuella fasta lönetillägg per månad samt den beräknade genomsnittsinkomsten per månad av provision, tantiem, bonus, premielön eller liknande.
Ska jag få löneavdrag för röd dag?
Vad ska egentligen hända med min lön de månader som det infaller s k röda dagar på annars vanliga arbetsdagar, t ex en måndag eller någon annan dag mitt i veckan? Jag arbetar heltid och har en fast månadslön, men min arbetsgivare gör alltid ett löneavdrag för dessa dagar, är det riktigt?
Svar:
Nej, det är fel. Om du har fast månadslön ska inte något löneavdrag göras för de så kallade röda dagarna.
Om man är anställd och avlönad per timme får man endast lön för de timmar man arbetar. När röda dagarna infaller får man således ingen lön för dessa dagar eftersom man är ledig.
Får jag nytt avtal vid fast jobb?
Jag har varit provanställd i snart sex månader och arbetsgivaren säger att det kommer att gå över till en tillsvidareanställning. Ska jag ha ett nytt anställningsavtal då?
Svar:
Nej, anställningsvillkoren ändras inte bara för att provanställningen övergår till en tillsvidareanställning..
Vem hamnar sist i turordningen?
Företaget där jag är anställd går inget vidare och många befarar att det kan leda till uppsägningar. Det är bara något år sen jag anställdes och samtidigt anställdes två kollegor. Jag vet att man brukar följa principen "sist in, först ut", men hur fungerar det när vi har exakt lika lång anställningstid?
Svar:
Den princip du hänvisar till hittar man i Lagen om anställningsskydd (LAS) som reglerar turordningen vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Där stadgas att vid lika anställningstid ger högre ålder företräde.
Lagen om anställningsskydd ger även rätt till företrädesrätt till återanställning i nio månader efter sista anställningsdagen. Om arbetsgivaren vill nyanställa under denna period ska den med företrädesrätt först erbjudas arbetet. Om det finns fler personer med företrädesrätt ska den erbjudas som har längst anställningstid och vid lika anställningstid ger högre ålder företräde även i det fallet.
Ska arbetsgivaren betala för min beredskap?
Jag är receptionist och min arbetsgivare har kollektivavtal. För några år sen fick vi mobiler att använda i arbetet. Min chef säger att vi alltid ska ha dem påslagna och vara nåbara även på fritiden. Han säger att jag snabbt måste kunna rycka in och jobba om det händer nåt. Borde jag inte ha en extra ersättning i lön för att jag ställer upp på det här?
Svar:
Det du beskriver kallas i våra kollektivavtal för beredskapstjänstgöring. Villkoren för detta är reglerade. Villkoren kan skilja lite mellan olika kollektivavtal. Grundregeln i ert avtal är att om din arbetsgivare kräver att du ska vara nåbar för att med kort varsel inställa dig för arbete ska du ha ersättning för den tid du är i beredskap. Dessutom ska du ha övertidsersättning och ersättning för eventuella reskostnader om du tvingas inställa dig i arbete.
Vidare ska din arbetsgivare se till att beredskapstjänsten fördelas på fler personer och schema för beredskapstjänsten bör upprättas i god tid. Arbetsgivaren måste också se till att din beredskapstjänstgöring följer gällande arbetstidsbestämmelser.