Det skiljer i dag 21 miljoner kronor mellan vad HTF:s a-kassa fått in i avgifter och vad man ska betala till staten. Detta beror på att a-kassan måste betala in avgifter baserade på det medlemsantal man hade för två månader sedan, och HTF har tappat många medlemmar sedan regeringen införde de nya a-kasseavgifterna.
Många oroliga och arga medlemmar har hört av sig med anledning av brevet. Bengt Olsson beklagar formuleringen och poängterar att det inte finns något beslut om inkasso.
- Hotet om inkasso ställer till oro och irritation i onödan. Det spiller dessutom över på HTF, säger han.
IAF, a-kassornas tillsynsmyndighet, har visserligen diskuterat att a-kassorna ska göra allt för att få in pengarna, men det har inte fattats något beslut om inkasso.
- Vi har inga krav på att a-kassorna måste vidta inkassoåtgärder rakt upp och ner. Det är upp till varje kassa att bestämma hur de vill driva in pengarna på lämpligast sätt, säger Uno Ströberg, tillförordnad generaldirektör på IAF.
Uno Ströberg anser inte att formuleringen om inkasso är speciellt kontroversiell.
- Jag tror att det är ett språkbruk som de flesta är vana vid. Jag vet inte om det finns en enda förening som har inskrivet i stadgarna att de som inte betalt medlemsavgiften ska slippa göra det. Man kan ställa krav på att människor betalar sin medlemsavgift för den tiden, säger han.
- Kassan ska inte säga att medlemmarna ska "straffa ut sig". De ska tala om vad det innebär om man "straffar ut sig" och upplysa medlemmarna att de själva kan begära utträde direkt om de vill lämna arbetslöshetskassan.
Den som försöker straffa ut sig genom att sluta betala sin medlemsavgift måste ändå betala för de tre gångna månaderna. Detta eftersom efterskyddet skyddar den som varit bortrest eller inte har fått avin med posten från att stängas av från försäkringen. Genom att skriva till a-kassan och meddela utträde kan man lämna den från det närmaste månadsskiftet.