Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

3 frågor till...

Leif Sandsjö, forskare vid Arbets- och miljömedicin, Göteborgs universitet, som varit med och utvecklat en utrustning som varnar för musarmsrisk.<br /><br /><b>Hur fungerar apparaten?</b><br />
Publicerad
- Det är en sele med små elektroder som man bär närmast kroppen under kläderna. Elektroderna registrerar muskelaktiviteten och en liten dosa analyserar signalerna och ger ifrån sig ett ljud om musklerna inte varit tillräckligt avslappnade under en tid. Det handlar om att bli varse att man är spänd och försöka göra något åt det.
- Är man väldigt spänd kommer apparaten att varna mycket och då får man kanske sluta använda den ett tag och träna utan. Det är en komplikation att den kan vilja varna för mycket, men tanken är att endast den person som använder selen ska lägga märke till signalen.
Kan vem som helst börja använda utrustningen?
- Selen är först och främst avsedd för datorarbete och för dem som har besvär. Vi tror inte någon är motiverad att börja använda en sådan utrustning om man inte har ont eller är orolig för att få det.
- I vår pilotstudie fick 60 procent av deltagarna mindre besvär efter fyra veckors användning i kombination med ergonomisk rådgivning. Bland dem som bara fick rådgivning nådde 30 procent en förbättring. Utrustningen hjälper alltså inte alla.
Hur stort är behovet?
- Studier visar att var fjärde man och mer än var tredje kvinna är drabbade av muskelbesvär. Vi rekommenderar inte att man börjar använda selen på egen hand utan man bör ha kontakt med en sjukgymnast eller arbetsterapeut som ger anvisningar om hur man ska använda den.
På så sätt kan man säga att utrustningen är en del av en tjänst snarare än en apparat som fixar problemen.
-------------------------------

Rökare mer sjukskrivna
En ny svensk studie av förvärvsarbetande män och kvinnor visar att rökare tar ut åtta sjukdagar mer per år än icke-rökare. Det skriver Helsingborgs Dagblad.
Forskaren Petter Lundborg vid ekonomiska institutionen vid Free University of Amsterdam har granska drygt 14000 förvärvsarbetande svenskar i åldrarna 16-65 år under perioden 1988-91. Studien visar att rökarna var äldre, hade lägre utbildningar, var oftare kroniskt sjuka, rapporterade oftare dålig hälsa samt lyfte mer på jobbet och oftare sökte sig till riskfyllda arbeten.

Kryddor ökar förbränningen
Chili, ingefära och vitlök kan ge en hjälpande hand inför Beach 2007. Kryddorna innehåller nämligen ämnet capsaicin som gör att kroppens värmeproduktion - och därmed ämnesomsättningen - ökar.

Boktipset:
Mer än en tredjedel av Sveriges befolkning har udda arbetstider och var tionde jobbar natt.
Kosten - Kroppen - Klockan vänder sig till dig som har oregelbundna arbetstider och förklarar vad som händer i kroppen när du arbetar, äter och sover på udda tider. Boken tar upp sömnens betydelse och hur vi påverkas när den naturliga dygnsrytmen störs. Forskning har visat att stress, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar är vanligare hos skiftarbetare.
Författarna redogör också för hur mycket man bör äta under ett nattskift och ger många snabba och enkla måltidsförslag.
Kosten - Kroppen - Klockan av Maria Lennernäs, Karin Wiberg (Fitness förlaget)

Hälsolsotips på Apotekets hemsida
Hur minskar du risken för att drabbas av magsjuka nu i sommartider och vad är egentligen träningsvärk? Gör ett stresstest eller läs om hur det är att ha astma.
Apotekets hemsida är fullmatad med bra hälsotips och matnyttiga fakta om våra vanligaste sjukdomar och åkommor. På webbplatsen finns allt från kostråd och information om biverkningar till tips för en bättre sömn och nikotinavvänjning.
www.apoteket.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.