Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ungdomsavtal finns redan för HTF:are

Centern vill locka företag att anställa fler unga genom ungdomsavtal. I HTF:s avtal finns redan en lösning som ger företagen möjlighet att anställa ungdomar till långt under lägsta avtalade lön i ett års tid, men arbetsgivarna använder inte möjligheten.<br /><br />
Publicerad
I många år har det funnits möjlighet att anställa ungdomar på introduktionslön i tjänstesektorn. Arbetsgivarna har möjlighet att rekrytera ungdomar i åldern 20 till 23 år och under det första anställningsåret endast betala 75 procent av den lägsta avtalade lönen. Inkomsten blir inte mer än cirka 9 500 kronor i månaden.
Villkoret i avtalet är att arbetsgivaren låter den nyanställde genomgå ett introduktions- och utbildningsprogram. Programmet ska dessutom godkännas av det lokala facket.
Trots att arbetsgivarna efterfrågar lättnader för att kunna anställa unga används denna lösning nästan inte alls. Det bekräftas av förbundsdirektör Örjan Lenárd på arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteföretagen.
-Min uppfattning är att lösningen används i rätt liten omfattning och är ganska okänd bland företagen, säger han.
Möjligheten förhandlades fram för många år sedan när det rådde lågkonjunktur och arbetslösheten bland unga var hög. Örjan Lenárd medger att Almega kunde ha informerat mer om denna del i avtalet till sina medlemsföretag, men bedömer att de inte har så stort behov av lösningen..
-Det här innebär ett åtagande och företagen har begränsade resurser till introduktion. Då blir dessa anställningar inte av, säger Örjan Lenárd.
Dessutom är åldersintervallet alltför begränsade, anser han
Svenskt Näringsliv, där Almega ingår, har ställt sig bakom centerns förslag om särskilda ungdomsavtal. Dessa avtal skulle gälla alla unga upp till 26 år, som skulle kunna sägas upp omedelbart under sina två första år på ett arbete. Svenskt Näringslivs allmänna inställning till ungdomsarbetslösheten är att anställningar av unga måste underlättas och det behöver skapas fler riktiga arbetstillfällen.
Men varför prövas inte denna avtalade lösning innan arbetsgivarna begär ytterligare åtgärder?
-Det är inte bara lönenivån som avgör om det blir en anställning, utan man måste se på de samlade förutsättningarna. Det är framför allt LAS som behöver förändras och medfinansieringen av sjukförsäkringen, säger han.
I tjänstesektorn finns denna lösning bland annat i avtal med Almega, Svensk Handel, Mediearbetsgivarna och Transportgruppen.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.