I dag jobbar han mindre, har mer tid för familjen och känner ändå att han utvecklas i sitt arbete. Att byta jobb blev ett lyckokast och han känner större trygghet och livsglädje.
- Tryggheten med en grundlön blir viktigare ju äldre man blir. Jag har hus och familj och känner att jag vill ha en viss säkerhet, säger han.
Jonny Aliranta är chef för tre stationer i regionen; en i Härnösand och två i Sundsvall, som alla i drivs som franchisingföretag. Sammanlagt basar han över fyra heltidsanställda och ett antal inhoppare.
Mina arbetsuppgifter består till hälften av den traditionella stationsrollen och andra hälften av säljande och marknadsföring med kundkontakter av olika slag. Yrket är fritt och innebär mycket frihet under ansvar, samtidigt känner jag kraven att leverera ett bra resultat till min vd. Många tror att hyrbilsbranschen är enkel, att det bara är fyra hjul och en ratt, men jag har fått lära mig att det är mycket komplicerat.
Stationschefen erkänner att han brinner mer för god service än hästkrafter och vrålåk.
- Jag är nog som vilken hyrbilskund som helst. Jag tankar och sedan vill jag att allt ska funka, men jag har inget speciellt stort intresse för bilar.
Jonny Aliranta tycker att fördelarna med att vara mellanchef är att han kan påverka organisationen, kampanjer och strategier. Nackdelen är att han i vissa frågor kan komma i kläm mellan sina medarbetare och vd:n.
- Ibland kan man sakna ett bollplank och ställa sig frågan: "vem ska jag egentligen ta upp den här frågan med?"
Trots ansvar för ekonomi, personal och försäljning tjänar Jonny blygsamma 25 000 kronor.
Jag har tjänat mer på tidigare arbetsplatser, men det är många pusselbitar som ska falla på plats. Här är det mindre resande, större lokal anknytning, arbetstiderna är bättre och arbetsuppgifterna mer inspirerande.
Jonny anser att han klarar sig bra på sin lön och betonar vikten av andra värden än ekonomiska.
När folk hör ordet chef tror de automatiskt att man tjänar enorma summor och att man har massa förmåner och representationsmiddagar. Pengarna är en stor del av livet, men det viktigaste är att man har det bra och att privatlivet fungerar.
Jobbar du mycket övertid?
- Nej, inget alls. Jag gjorde det mycket på mina tidigare arbetsplatser, men nu har jag två små barn och känner att jag har försakat för mycket. Det är helt enkelt inte värt det. Jag ser det som en markering inför mina medarbetare att inte jobba över utan vara effektiv när man är på jobbet. Det handlar om planering.
Enligt Biluthyrningsbranschens riksförbund, Burf, är det vanligt med bonussystem för chefer i hyrbilsbranschen. Efter ett drygt halvår inom Hertz har Jonny Aliranta ännu inte haft någon löneförhandling men han hoppas på att kunna föra en dialog om en vinstbonus om han lyckas uppnå de resultat som företagets ägare hoppas på.
- Alla är i behov av morötter, oavsett vilken bransch eller position man är i, konstaterar han.
Själv har Jonny en enkel filosofi kring löner.
Om du inte är nöjd med din lön - förhandla upp den eller byt jobb. Man bör dock känna av konjunkturen i branschen, det är kanske inte läge att kräva löneförhöjning precis när det går dåligt.
Möjligheterna till karriärutveckling är inte gigantiska i hyrbilsvärlden.
Jag kan egentligen inte avancera så mycket mer i företaget, lokalt här i Sundsvall är det enda alternativet ett övertagande av verksamheten. Kanske kan jag flytta till huvudkontoret i Stockholm eller försöka få en liknande tjänst utomlands som jag har i dag.