Bland annat åker vi ut på skolorna och pratar om rasism och ger tips om hur man arbetar med mångfald. Fokus ligger på det lokala planet, vi vill att kommunerna själva ska komma igång och/eller bli bättre på mångfaldsarbete.
Är de inte tillräckligt bra på det redan?
-De kommuner som medverkar visar ett stort intresse men generellt sett är de dåliga på att jobba med mångfald. Det blir ofta mycket snack men lite verkstad.
Vilka är ni då, ungdomsförbundet för mångfald?
-Från början var vi ett antal olika ungdomsföreningar som tyckte att det behövdes en riksorganisation som sysslar med mångfald. Så i maj 2001 startade vi ett antirasistiskt ungdomsförbund, som är politiskt och religiöst obundet. Vi arbetar med mångfald och för ett samhälle utan rasism och intolerans. Vi utgår från ett mångfaldsperspektiv; att se fördelar, och inte problem, med olikheter.
Kan facken bli bättre på mångfaldsfrågor?
-Det är med fackförbunden som med det övriga samhället, det finns alltid mycket mer att göra. Självklart borde facken, tillsammans med arbetsgivarsidan, göra ännu mer för att motverka diskriminering i arbetslivet.
Gratis råd
Linje 59 är telefonjouren som unga med frågor och funderingar kring bi- och homosexualitet kan vända sig till. De som bemannar jouren är tjejer och killar som själva är bi- eller homosexuella. Det är gratis att ringa Linje 59. Telefonnumret är 020-595900. Du kan också gå in på deras hemsida för att läsa mer www.linje59.se
Överlevnadsguide
för oroliga kvinnor
63 procent av kvinnorna i åldrarna 16-29 oroar sig för att bli våldtagna. Hälften av landets kvinnor går helst inte ut ensamma på kvällar och nätter enligt en undersökning som Länsförsäkringar gjorde förra året.
Sextrakasserier på jobbet eller i skolan, en nyckelknippa i handen som skydd när man går ensam i mörkret. Det handlar om en vardagsrädsla som många kvinnor delar. Boken "Slå tillbaka! Om vardagsrädsla & systerskap" av Johanna Palmström och Moa Elf Karlén skickar knappast våldtäktsmän och andra med taskig kvinnosyn till månen. Men boken är en överlevnadsguide som försöker svara på frågan " Hur ska vi göra för komma ut ur rädslan?".
Författarna har träffat dem som faktiskt försöker göra något. De har intervjuat tjejer, jämställdhetsexperter, tjejjourer, poliser och andra. Boken ger fakta och tips om hur unga tjejer och kvinnor kan känna sig tryggare.
Ny lag mot sexbrott
Riksdagen har sagt ja till ett av förslagen i regeringens proposition om ny sexualbrottslagstiftning. Med den nya lagen ska fler gärningar bedömas som våldtäkt. Lagen tydliggör ännu mer kvinnors och mäns rätt till sexuellt självbestämmande.
Kravet på att hot och våld ska ha förekommit i samband med övergreppet sätts lägre i den nya lagen. De allvarligaste fallen av sexuellt övergrepp, t ex. på personer som befinner sig i ett hjälplöst tillstånd, bedöms i fortsättningen som våldtäkt.
Det kommer också att införas särskilda straffbestämmelser för våldtäkt och sexuella övergrepp mot barn och ungdomar. Den nya lagen träder i kraft den 1 april 2005.
Årets gubbe mot strömmen
Anders Dahlvig, koncernchef för Ikea, har under flera år jobbat mot fördomar och för mångfald på Ikea. För det har han utsetts till årets "Gubbe mot strömmen". På Ikea har man i sitt mångfaldsarbete velat synliggöra fördomar inte bara mot kvinnor utan också mot homosexuella, invandrare eller de som ser "annorlunda" ut.
Det är först då man kan åstadkomma en förändring, säger Anders Dahlvig till Veckans affärer.
Mångfaldsarbetet påbörjades för fem år sen, idag är 60 procent av alla varuhuschefer och avdelningschefer kvinnor.