Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Centern: HTF:s avtal är inte tillräckligt

Det är uppenbart att avtalet om introduktionslön för unga i tjänstesektorn inte är tillräckligt. Det säger centerledaren Maud Olofsson och uppmanar fack och arbetsgivare att ta större ansvar för att skapa jobb åt de många unga som står utanför arbetsmarknaden.<br />
Publicerad
I förra numret av Lön&jobb beskrevs de regler för introduktionslön som finns i flera kollektivavtal i tjänstesektorn. Ungdomar i åldern 20 - 23 år kan anställas till 75 procent av lägsta lönen i avtalen under ett års tid. Villkoret är att de får gå i ett utbildnings- och introduktionsprogram som fack och arbetsgivare är överens om. Men nästan ingen arbetsgivare har utnyttjat möjligheten.
Centerpartiet har kommit med ett eget förslag om ungdomsavtal, som slopar anställningsskyddet för unga under 26 år de två första åren på anställningen.
-Att tjänstesektorn försöker hitta sina egna lösningar på ungdomsarbetslösheten är bra. Vårt ungdomsavtal är inte en reaktion mot det avtalet, men uppenbarligen görs inte tillräckligt mycket, säger centerledaren Maud Olofsson.
Centerledaren säger att hon gärna uppmanar arbetsgivarna att använda de avtalslösningar som finns. Arbetsgivarna på Almega medgav i majnumret av Lön&jobb att man marknadsfört möjligheten dåligt mot sina medlemsföretag. Ändå var det arbetsgivarsidan som drev igenom lösningen i en avtalsrörelse i slutet av 1990-talet.
-Jag kan inte bedöma vad anledningen till resultatet av HTF:s avtal är. Men det som arbetsgivarna generellt säger är att förutsättningen för att man ska anställa unga i högre grad är att man inte ska behöva ta så stora risker. Man vill kunna pröva en ung människa även om den inte har en lång merit- eller erfarenhetslista.
-Vi vill öppna en laglig möjlighet för arbetsgivarna och de unga att ingå ett frivilligt avtal med undantag från LAS, utan politisk inblandning. 64 procent av de unga och nio av tio företagare är positiva till förslaget och menar att det kommer att leda till fler jobb, säger Maud Olofsson.
Centerledaren ser skillnader mellan hennes förslag och det avtal som finns. Centerförslaget inriktar sig på flexibiliteten, medan avtalet i tjänstesektorn fokuserar på ingångslönen och introduktionsprogram.
-Jag anser att jag som politiker har ett ansvar att agera när jag ser att 150 000 unga mitt under brinnande högkonjunktur står utanför arbetsmarknaden. Det ansvaret borde alla känna, arbetsmarknadens parter, såväl som politiker, säger Maud Olofsson.


Carl von Schéele

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.