Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ungt nätverk byggs i bastun

I en vedeldad bastu och dopp i havet inleddes höstens konferens för unga i HTF. De ska uppmuntras att bli fackligt aktiva och bygga nätverk.<br /><br />
Publicerad
Bussen från Slussen har sedan länge lastats ur och vänt tillbaka till Stockholm igen. Konferensdeltagarna har blivit välkomnade, installerade på sina rum och middagen är precis avslutad. Samtalet kretsar kring den vedeldade bastun och hur man bäst tar sig dit.
-Ska man ha skor på sig, undrar någon innan gruppen ger sig iväg ner till vattnet.
Under helgen ska man, förutom att bada bastu, konkretisera de prioriteringar som togs fram på vårkonferensen. De fokuserar på rekrytering, ungas möjligheter att påverka samt olika sätt att nå ut till de yngre i arbetslivet.
-Ung i HTF går ut på att uppmuntra våra unga medlemmar att bli fackligt aktiva och engagerade, säger Frida Wintenby som är ansvarig för konferensen och dessutom nyss har badat i havet.
-Vi vill öka den fackliga kompetensen bland våra unga medlemmar och även inspirera till fortsatt engagemang.
Det ångar om konferensdeltagarna när de kommer ut ur bastun och tar sikte på havet. Men alla tar inte kvällsbadet. Johan Rosenqvist och Paula Krabu behåller kläderna på och pratar fack istället.
- Jag tycker det är intressant med facket och att man kan lära sig att påverka sin arbetsplats, säger Johan.
Paula är även hon aktiv i Ung i HTF och har nyss blivit invald i Mälardalens avdelningsstyrelse.
- De märkte väl att jag tycker det är intressant med fackliga frågor. Och den här konferensen är en jättechans att få lära sig mer, säger hon.
Stämningen är lika hög som tempot där de andra ränner fram och tillbaka mellan bastun och badstegen. Det verkar bli ett lärorikt, men också roligt veckoslut ute på Djurö.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.