Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Simma lugnt på semestern

Nu stundar semester. Avkoppling och vila för utmattade själar. Miljöbyte och spännande upplevelser ska ge ny energi och livslust. Så har vi i alla fall tänkt.<br />
Publicerad
I dag är 550 000 personer förtidspensionerade. 250 000 är långtidssjukskrivna, många med diagnoser av utmattningskaraktär och ett stort antal anses bero helt eller delvis på arbetet.
Men nu är det dags för semester och allt ska bli bra, avkopplande och roligt!
Om det vore så enkelt. Allt fler skiljer knappt på arbetstid och fritid. Allt fler är tillgängliga också på semestern, via e-post och telefon. Och det verkar bli allt vanligare att dela upp semestern i småportioner.

Kort semester ger sällan tillräcklig vila
Det anser Aleksander Persky, stressforskare på Karolinska institutet.
- En israelisk studie visar att den som är på väg att bli slutkörd och tar tre veckors semester är lika slut igen redan efter tre veckor på jobbet.
Längre semester alltså. Eller nedtrappning inför semestern, är hans råd. Men vilken arbetsgivare godtar att man börjar maska för att man ska ha semester?
- Hur det ska göras måste vara olika, men man måste förstå att det inte fungerar med att accelerera och sedan tvärbromsa, att kroppen inte återhämtar sig då och att ledigheten måste planeras. En arbetsgivare borde bry sig väldigt mycket om dem som riskerar sjukskrivning med utbrändhetssymptom.
Gunnar Aronsson, stressforskare vid Arbetslivsinstitutet, är inne på samma linje:
- Att jobba som en galning in i det sista förkortar i praktiken semestern. Bättre är att förbereda sig genom att planera mera, jobba undan lite och inte ta på sig så många uppgifter veckorna före semestern.

Arbete under semetern dålig lösning
Att oroa sig för arbete som inte blir gjort och rycka med sig jobb på semestern är en dålig lösning. Många blir stressade av att inte ha kontroll, och måste man kolla inkommande meddelanden i e-post och telefon är det bättre att göra det på bestämda tider, så sällan som möjligt.
- Semestervikarier är ju inte så vanligt längre, men för att inte oroa sig över högar med jobb när man kommer tillbaka bör man ordna någon sorts backup.
Det är inte som förr att alla har semester samtidigt och andra kan inte veta när man är ledig. Därför kan en enkel sak som ett automatiskt besked i e-posten om ledigheten lugna både den som söker och den som söks.

Omväxlingen viktig
Något att tänka på är att de flesta semestrar som de lever, så varför inte göra tvärtom? Den med livligt och rörligt jobb väljer en lugn semester och den med ett stillasittande jobb med få kontakter väljer högre tempo och mer aktiviteter.
Också semestern i sig är en stressfaktor. Kom ihåg-listor och bokningar, inköp, datumkoordineringar och all möjlig och omöjlig planering kan ta musten ur vem som helst.
Leg psykoterapeut Lena Nevander Friström tycker att vi är lite bortskämda:
- Vi borde fråga oss varför vi har semester, varför vi blir så stressade av det och vad vi egentligen vill ha ut av den. Det är lätt att lägga skulden på någon annan.
Semester är ett relativt nytt påfund och var tänkt som en bonus, en lyx, men har blivit något negativt.
- Eftersom vi egentligen är skapta för att jobba är det få som klarar av att tappa strukturerna och inte ha tider att passa. Inte konstigt att många längtar tillbaka till jobbet, till vardagen och rutinerna, efter en tids ledighet. Det är emot naturen att planera för och spara all vila och en massa pengar till en ledighet, som ska räcka för årets resterande elva månader.

Gamka kyrkor inget för ungar
Det finns en massa måsten och krav på att briljera och prestera på semestern. Plötsligt är det inne med vissa resmål och aktiviteter, medan annat lika plötsligt blivit hopplöst töntigt.
- Hypade storstadsföräldrar släpar runt ungarna för att titta på kyrkor och krånglig kultur. Men inte vill ungarna se sånt!
Många har semester mer för andras skull än sin egen och är inte nöjd med vare sig resmål, tidpunkt eller semesterkamrater. En massa människor gör saker som de egentligen inte vill, åker och hälsar på systern som är gift med en odräglig karl eller är hoppiland-kalle fast man avskyr det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.