Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Klockomaner och solursmänniskor

Jag arbetar med två kollegor som i ett avseende är varandras motsatser.
Publicerad
Under en och samma dag hände följande: jag ringde den ena som svarade; ring mig om fem minuter. Jag satt i bilen med klockan framför mig och la märke till när de fem minuterna hade gått. Jag väntade med flit några minuter för att vara på den säkra sidan och för att inte stressa henne. När jag ringde upp blev jag halvt på skämt halvt på allvar utskälld:
Sa jag inte fem? Nu har jag suttit fyra minuter extra och väntat och inte kunnat börja på något för jag visste ju att du skulle ringa.
Jag frågade om det inte var jobbigt att vara en sån klockoman, men hon förstod inte vad jag menade.
Jag behövde träffa den andra och ringde och frågade om hon var på kontoret. Jag är där om en kvart sa hon. Jag känner henne. På två år har hon inte passat en tid och jag åkte dit efter en halvtimme. Hon var inte där och jag väntade en stund och skulle just ringa när hon kom strosande på vägen.
Jag frågade varför hon inte gjorde tvärtom; i stället för att halvera den tid hon behöver så kunde hon ju dubbla den. Så slipper du oroa dig för att någon blir irriterad. Hon förstod inte heller vad jag menade. "Vi sa väl i dag?" svarade hon.
Tycker ni att jag har underliga vänner? Det tycker inte jag. Jag tycker att deras respektive förhållande till klockan har sina fördelar. Hon som är otålig har en intensitet och närvaro som är mycket betagande och charmig. Man känner sig uppskattad och viktig med sin närvaro.
Hon som lever på ett ungefär mellan att solen går upp och ner är lika bedårande i sin tidsoptimism och sitt drömmande. Hon får mig att se varje möte som stor tur och lycka.
Dess bättre har de båda arbeten som tillåter deras respektive hållning till tiden. För mig och andra i deras omgivning gäller det bara att förstå skillnaden och förhålla sig till den. Man kan i och för sig tycka att de borde ha något slags symboler på sig så man vet hur de är redan när man lär känna dem.
Det finns dock problem.
Jag har lagt märke till att människor som har en extrem hållning till klockan ofta råkar extra illa ut. I lagen om alltings jävlighet råkar klockomanen ofta ut för solursmänniskan och tvärtom. Det finns med andra ord anledning för oss alla att fundera över vår inställning till tiden och moderera den om den blivit för extrem.
Det är dessutom ett faktum att hur din tidsrytm stämmer överens med ditt liv, har stor betydelse för hur du mår. Det visar sig att hur arbetstiden är förlagd, hur väl ens eget tempo stämmer överens med arbetet och hur väl ens egen syn på tidspassning och tidsstyrning stämmer med kollegors och chefers, betyder mycket för trivsel och arbetsglädje.
Ett gott råd är att prata om det. Att berätta för sin omgivning om man blir irriterad på det ena eller andra och hur man förhåller sig till klockan. Min erfarenhet är att vår uppfattning om hur tiden och klockan ska styra ligger djupt och att tydlighet och anpassning åt båda håll behövs. Alltså att arbetet lika väl som ens egen hållning anpassas.
Om mina kollegor känner varandra? Jag försökte sammanföra dem en gång; men klockomanen kom exakt tio minuter före, gick ilsket två minuter över, medan solursmänniskan kom tio minuter för sent och undrade om vi inte blandat ihop dagar. Sen dess har jag insett att jag arbetar bättre med dem var för sig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.