Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Billigare är ofta bättre

Betalar du dyrt för något gör du säkert det i förhoppningen om att du köper kvalitet?
Publicerad
Så kan det nog också vara i många fall, även fast Råd&Röns tester sällan ger de dyraste varorna toppbetyg. Nu testar inte den eminenta konsumenttidningen fonder, men om de skulle göra det skulle resultat bli detsamma; dyra fonder får sällan toppbetyg, visar en jämförelse gjord av DI.se. Med dyra fonder menas aktiefonder med en årsavgift på 1 procent eller högre. I samtliga studerade kategorierna har fonderna med låga förvaltningsavgifter i snitt givit högre avkastning de senaste fem åren. Störst är skillnaden för Sverigefonderna, där de billiga fonderna i snitt givit 2 procent högre avkastning.
Det finns alltså inget som säger att dyra fonder går bättre än billiga. Men i vilka fonder tror du då att våra pengar är placerade? Jo, i de dyra fonderna! Ledsamt men sant. De stora svenska bankerna har tyvärr ett starkt grepp om oss fondsparare. Merparten av våra surt förvärvade pengar finns just i de stora bankernas dyra fonder. Faktum är att svenska hushåll betalar nästan 4 miljarder kronor mer i avgifter i år, än de skulle göra om den billigaste fondavgiften var rådande på marknaden. Totalt går runt 4,6 miljarder kronor bort i avgifter till fondbolagen. Om alla betalade de lägsta avgifterna skulle motsvarande siffra i stället vara cirka 0,8 miljarder.
Sätter du till exempel in 1 000 kronor i en aktiefond skulle du få 25 procent högre avkastning efter 10 år med den lägsta avgiften jämfört med om fonden hade tagit ut den genomsnittliga fondavgiften (antaget en avkastning på 7 procent per år före avgifter). Med dagens låga räntor och låga inflation blir avgifterna extra viktiga. Särskilt viktigt är det för den genomsnittlige fondspararen som stannar länge i varje fond att välja låga avgifter.
Det är nu tre år sedan börsen vände uppåt efter raset i IT-bubblans spår. På den tiden har börsen mer än fördubblat sitt värde. Även du som år 2000 startade ett regelbundet månadssparande i aktiefonder har fått en positiv avkastning. Många är dock fortfarande skrämda av raset och det med viss rätt. Börsen kurva pekar inte alltid uppåt. Dock är aktiefonder fortfarande ett bra sparalternativ. Särskilt om du kan undvara pengarna mer än tre år, månadssparar och sprider riskerna i olika fonder. Väljer du dessutom fonder med låga avgifter är det ännu bättre. Sparar du redan i fonder med höga avgifter kan du antingen flytta innehaven till en billigare fond eller avsluta och börja ett nytt sparande. Välj den fondtyp som ger dig rätt risknivå och som du tror ger en bra avkastning. Bland dessa fonder väljer du sedan den som har lägst avgift. Min gissning är att resultatet blir en indexfond, vilket är en billig lösning som alls inte är så dum.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.