Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sälja på nät

Vill du sälja en cykel, köpa en gungstol eller avyttra ett dödsbo? Mycket kan göras via datorn numera. Men sajterna är många och du är inte ensam om att annonsera.<br /><br /><br /><br />
Publicerad
Det finns en djungel av sajter där privatpersoner annonserar mer eller mindre gratis där ute i cyberspace. Frågan är bara om du får din cykel såld. Du är inte ensam om att annonsera. På Tradera, som är en auktionsguide, kan du se hur många som lagt bud på en vara, och det är många som aldrig får något bud alls.
Om det är något särskilt du letar efter kan du till exempel gå in på www.annonsguiden.nu. Det är en sajt som bevakar drygt 50 annonssajter. Du slipper alltså klicka dig runt på alla dessa andra sidor. Det finns flera liknande sajter som söker efter alla annonser. Den största svenska annonssajten,
Blocket, är inte så glad över att det dykt upp sökmotorer som söker efter alla annonser, och det pågår en juridisk tvist om upphovsrätt. Men för den som köper och säljer påverkar ju detta ingenting.
Ska du annonsera själv letar du upp en lämplig sajt, fyller i dina uppgifter, bifogar en bild om du har någon, och vips har din uttjänta pryl fastnat i nätet. Det finns massor av sajter, till förväxling lika varandra. www.blocket.se är störst, knappt 290 000 annonser den dagen jag tittade. Andra, till exempel www.fyndtorget.se hade ungefär 1 300. Å andra sidan kostar det minst 20 kronor att annonsera på Blocket, till skillnad från många andra sajter som tar gratisannonser.
Annonsguiden, som bevakar ett 50-tal olika sajter sökte bland drygt 390 000 annonser den dagen jag kollade, alltså stod Blocket för majoriteten.
Det finns också många sajter för dig som köper och säljer något särskilt, till exempel www.konstbolaget.se, www.kurslitteratur.se och www.hastannonser.se.
En fullständigare guidning genom annonsvärlden finns på www.marknadspalatset.se. De listar de bästa annonssajterna inom olika områden.
Här följer ett urval sajter, många onämnda, många glömda, ty det finns mängder av dem där ute i cyberspace.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.