Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fimpa för gott -bästa vägen till ett nytt liv

Vardagen har blivit tuffare för rökarna. Att sitta och snutta på en cigg var som helst och när som helst går inte längre. Den 1 juni införs rökförbud på krogen. Kanske lika bra att sluta röka nu?<br />
Publicerad
I dag finns väldigt bra hjälp och stöd för den som vill sluta röka, jämfört med för bara några år sedan. Och de flesta arbetsgivare är beredda att betala för att hjälpa sina medarbetare att sluta, säger Lisen Sylwan, projektledare på Cancerfonden.
Hennes råd är att ta professionell hjälp.
-Det ökar chansen att lyckas med 40 procent. Det finns läkemedel, kunnig personal och bra sajter på nätet, för information, uppmuntran och tips.
Vänner som slutat är inte lika bra, det blir lätt fokus på fel person då. På Cancerfondens sluta röka-sajt Pepp och Sluta-Röka-Linjen på telefon får man gnälla och våndas fullkomligt fritt, hur länge som helst, långt efter att släkt och vänner slutat uppmuntra. Varje människa är unik, har sina egna motiv, rädslor och svårigheter.

>b>Rögsuget varar i högst 60 sekunder
"Kan Gunilla Jonsson sluta röka så kan alla", lät det omkring mig när jag skulle sluta för sju år sedan. Det som avgjorde saken var när jag läste att ett röksug varar i högst 60 sekunder. I h ö g s t 60 sekunder! En baggis!
Det låter löjligt och otroligt men egentligen behöver man bara resa sig upp och gå in i ett annat rum så är röksuget över. Faktiskt så är det enkla i att bara röra på sig oväntat distraherande och effektivt. Förbered dig på hur du ska lura nästa attack: rensa bland mejlen, vattna blommorna, städa skrivbordet, bläddra i en tidning.
Roligt var det inte, men inte heller det rena helvete jag räknat med. Men visst, allt möjligt kan inträffa: man deppar, får ont både här och där, har svårt att sova, tröstäter, blir orolig och retlig. "Vad ska jag göra nu då, när jag inte får röka?"
Å andra sidan är det inga stadigvarande tillstånd. De går över, ganska snabbt för de flesta.
-Annars ska man absolut söka läkare, det finns ingen anledning att må dåligt när man inte behöver, säger Lisen Sylwan.
Det rökavvänjningsprogram jag fick tag i från Cancerfonden hade jag egentligen bara tänkt l ä s a.

Jag fnös åt tipsen
Jag hade ju försökt sluta förr. Och som jag hade fnyst åt de tips jag fått genom åren! Töntigt, verkningslöst, okunnigt! Fortfarande känns råden att ta en promenad, morot eller ett glas vatten som en klen tröst för den som håller på att göra sig av med sin bästa vän. Den som alltid finns till hands, som stöttar och belönar, tröstar, piggar upp, lugnar, som är festen i livet, som är det som gör livet uthärdligt ibland.
-Det är fel att nikotin lugnar. Att röka stillar abstinensen, men efter en timme är den där igen med oro och stress. Så fyller man på med nikotin och blir lugn ett tag igen. Totalt sett lever rökare ett stressigt liv med en ständig berg- och dalbana.
-Och att sluta tvärt ger sällan lika bra resultat som att planera sitt rökstopp.
Ett datum långt fram ger tid att förbereda sig mentalt och praktiskt och berätta för andra. Jag drog till med drygt två månader. En söndag i augusti skulle jag vara rökfri. Redan långt innan rökte jag minimalt jämfört med tidigare. Det hela gick ut på att bryta vanor allt eftersom, sätta personliga rökförbud, köpa "fel" cigaretter, låta fimparna bli längre och längre och annat som gjorde det besvärligt och oattraktivt att röka.
Somliga drabbas av viktökning, en stor skräck för många. Lisen Sylwan förklarar:
-En rökare har ungefär 10 procent högre ämnesomsättning. När man slutar återgår den till normal nivå och det är lätt att gå upp i vikt. Men banta inte, utan ät ordentliga mål och bra mellanmål. Då slipper man sug som kan blandas ihop med röksug. Följaktligen småäter man mindre och går inte upp i vikt. Men om man måste äta så hitta på vettiga saker, och i små bitar.

Hjälpmedel kan hjälpa
Den som tar en cigarett när han väntar på sin tur, funderar, läser, talar i telefon, är trött, upprörd, hungrig, lycklig, stressad, arg, uttråkad eller törstig måste stålsätta sig när suget sätter in. Utan cigarett är man förlorad. Eller?
Hjälpmedel och läkemedel ökar chansen att lyckas, inte tu tal om saken. Det gäller att lista ut vilken typ av rökare man är och välja hjälpmedel utifrån det. Det senaste är Zyban, ursprungligen ett antidepressivt medel, som kräver recept och dämpar suget.
-Många har dels det orala behovet, dels vanan att ständigt föra handen till munnen och dra i sig röken. Då kan det vara bra med en inhalator som laddas med nikotinampuller.
Så här efteråt ser jag mig med en ständig plastcigarett. En av mina självklara cigaretter var vid busshållplatser, och jag verkade stå och vänta på bussar för jämnan. Saken är den att jag ofta gick innan bussen kom. Fundera på den, ni!
Ett misstag många gör är att tro att de kan börja feströka eller ta en enda cigarett. Dumt! Hjärnan har receptorer som tar upp nikotinet. Så småningom svälts de ut om inte nikotin tillförs, men en enda cigarett gör att de börjar pocka på mer nikotin igen och hela avvänjningen börjar om.

Fastna inte i tuggummifällan
Alla rön tyder på att man lyckas bäst om man använder läkemedlen rekommenderad tid och dos. Meningen är förstås att man ska trappa ned och stå på egna ben, men somliga fastnar, främst i tuggummituggande.
-De är ganska få och det är ändå bättre än att röka. Det man kan göra är att blanda med vanligt tuggummi för att klara utfasningen bättre.
Hjälpmedlen är dyra.
-Ja. Många drar ner på hjälpmedlen på grund av det, men risken för återfall är större då.
Men rökning får man betala ett mycket högre pris för.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.